«Материковий» Крим: Як живеться поряд із окупованим півостровом

Будівля Генічеської РДА, попереду – пам'ятник Леніну

Прокремлівські настрої в районі звелися до мінімуму – журналіст

Олексій Скрипник

Київ – Генічеський район Херсонської області – це регіон материкової України, який більше за інших схожий на Крим. Цей край також є курортним, до Майдану він вважався вотчиною Партії регіонів, хоча близько 13 відсотків місцевого населення складають кримські татари. Більше того, у березні минулого року тут також відбулася окупація – російські війська разом із Кримом захопили частину села Чонгар, що входить до складу району. Журналіст сайту «​Крим.Реалії»​ з'ясував, як змінилася політична та соціально-економічна ситуація Генічеського району за рік, що минув з моменту зміни влади в Україні та анексії Кримського півострова.

Генічеський район розташовується на південному сході Херсонської області. Він займає частину Арабатської стрілки, а також, згідно з адміністративно-територіальним поділом України, межує з Автономною Республікою Крим у районі села Чонгар. Фактично, це єдиний район України, частина якого є територією Кримського півострова, підконтрольній Києву.

З Кримом цей район об'єднує не лише територіальна близькість, а й спільна історія. Генічеськ – районний центр, який, як і багато сучасних кримських міст, колись був невеликим кримськотатарським або турецьким поселенням, а містом став тільки в складі Російської імперії.

Мечеть у Новоолексіївці

Більшу частину населення району зараз становлять росіяни, але також тут проживає багато кримських татар. За інформацією Херсонського регіонального Меджлісу, їхня кількість становить 12-13 відсотків від загальної чисельності населення. Найбільш компактно кримські татари проживають у селищі Новоолексіївка та селі Партизани.

Опальний голова РДА та райцентр без голови

На Херсонщині Генічеський район багато хто вважає найбільш проросійським. До Майдану він був базовим регіоном для Партії регіонів, яка на виборах усіх рівнів перемагала тут із великим відривом. Однак за рівнем підтримки регіоналів цей район відставав від Криму. Наприклад, на місцевих виборах 2010 року кримські «біло-блакитні» отримали 80 зі 100 місць в парламенті автономії. Водночас, у Генічеській районній раді регіоналам дісталися тільки 18 депутатських мандатів із 40 – тобто менше половини.

Генічеська районна державна адміністрація

Останні роки районну адміністрацію Партії регіонів очолював Сейтумер Німетуллаєв – етнічний кримський татарин, який приїхав в Генічеський район ще в 1967 році. З 2006 року він керував районною радою, а в 2010-му Віктор Янукович призначив його головою РДА. Німетуллаєв був одним з найбільш забезпечених бізнесменів району, який мав сільськогосподарські підприємства в районі села Чонгар та інші активи.

У своїх публічних виступах він ніколи не приховував своєї прокремлівської орієнтації. 9 березня минулого року російські військові зайняли частину села Чонгар, яка знаходиться неподалік від адміністративного кордону з Кримом, і зайшли на Арабатську стрілку. У відповідь Німетуллаєв дозволив солдатам з Росії розселитися в його готелі, який знаходиться в Чонгарі. 10 березня тодішній в.о. президента України Олександр Турчинов звільнив його з посади голови РДА. Після цього Німетуллаєв переїхав до Криму, де продовжив політичну кар'єру. Він створив громадську організацію «Кирим бірлігі», яка щільно співпрацює з новою владою Криму, а 16 травня взяв участь у зустрічі кримських татар з Володимиром Путіним.

Партії регіонів належала ініціатива не тільки в районній раді та РДА, а й в Генічеській міськраді. У 2010 році мером міста був обраний самовисуванець Олександр Пінаєв, проте в 2012-му депутати-регіонали проголосували за передчасне припинення його повноважень. Генічеськ живе без міського голови досі. Очікується, що мер буде обраний в цьому році під час чергових місцевих виборів.

Депутати перебігли від Януковича до Порошенка

Після Майдану та анексії Криму політичний ландшафт і суспільні настрої Генічеського району значно змінилися. Після відставки Німетуллаєва Турчинов призначив головою РДА Сергія Коржевого, який раніше працював заступником голови району та начальником Генічеського відділення управління СБУ. За Петра Порошенка він протримався на посаді понад півроку. Зовсім недавно, наприкінці січня 2015 керівником райдержадміністрації був призначений Олександр Воробйов – уродженець Дніпропетровська, який здобув популярність як активіст Євромайдану. Він був одним з лідерів протестувальників, які після втечі Януковича пікетували Верховну Раду і вимагали, щоб парламент погоджував всі рішення з Майданом.

Генічеський журналіст Андрій Бейнік

Ще до призначення Воробйова на посаду першого заступника голови РДА був призначений інший «немісцевий» чиновник – Олексій Сищенко, який до цього займав різні посади в держструктурах Києва. На думку генічеського журналіста Андрія Бейніка, центральна влада прислала керівників райдержадміністрації з Києва, оскільки в столиці продовжують вважати Генічеський район найбільш сепаратистським і проросійським регіоном Херсонщини.

«Воробйов ввів правила, що будь-яке засідання або зустріч з населенням завжди починається і закінчується виконанням державного гімну. Причому часто це акапела. Також завжди оголошується хвилина мовчання за загиблими в зоні АТО. В принципі, таке правило люди прийняли», – зазначив Бейнік.

Виставка пам'яті Небесної сотні в Новоолексіївському будинку культури

За словами журналіста, великим авторитетом нове керівництво РДА в районі не користується. Бейнік вважає, що це пов'язане з «місцевим патріотизмом», який існує в регіоні, і тим, що Воробйов і його перший заступник не сприймаються, як «свої».

Як розповів журналіст, якщо нове керівництво РДА не знайшло особливої підтримки серед населення, то депутати міськради та райрада ставляться лояльно до Воробйова і його заступника.

«Ті депутати, які були регіоналами, зараз – безпартійні. Частина з них перед виборами вступили в Блок Петра Порошенка. А районна організація Партії регіонів припинила своє існування, замок на їхньому офісі вже пилом покрився», – сказав журналіст.

Проте зміна партквитка на якість роботи депутатів районної та міської рад не вплинула. Таку думку в коментарі для «Крим.Реалії» висловив колишній міський голова Генічеська Олександр Пінаєв.

«Після мене в місті не було покладено жодного метра плитки за три роки. З пляжів я заробляв нехай мало, але 300 тисяч щороку. Вони до цього були збитковими, і після мене стали збитковими. Зараз депутати кажуть, що прибутку немає, але як так може бути, якщо це центральний пляж?» – обурився екс-мер.

Після подій, що відбулися рік тому в Києві та Криму, в Генічеському районі змінився не тільки розклад політичних сил, але й електоральні настрої. Перше місце на минулих виборах до Верховної Ради посів Блок Петра Порошенка, друге – «Народний фронт», а «Опозиційний блок» – тільки третє.

«Раніше Партія Регіонів отримувала по 60-40 відсотків, а на минулих виборах відразу кілька партій отримали по 20-15 відсотків. Тобто не можна сказати, що хтось лідирує. Гострої політичної боротьби немає. Але мене радує, що немає такої напруги, як у Дніпропетровську чи Одесі. Сепаратистських рухів теж не видно. Хіба що на емоціях хтось щось скаже», – сказав Олександр Пінаєв.

Журналіст Андрій Бейнік вважає, що прокремлівські настрої в районі звелися до мінімуму. На його думку, на це вплинула анексія Криму.

«У багатьох в Криму родичі, знайомі, і люди порівнюють і бачать, що кримчани краще жити не стали, як вони думали. Останнім часом настрої рухаються в бік українського патріотизму. Але відсоток проросійськи налаштованих громадян зберігається. За моїми оцінками, таких поглядів дотримується десь п'ята частина населення», – сказав Бейніка.

А голова Херсонського регіонального Меджлісу Асан Алієв, який проживає в Новоолексіївці, вважає, що прокремлівські настрої більш поширені. За його оцінками, Росії симпатизують близько 40 відсотків району.

Як розповів Алієв, зважаючи на те, що поруч з Генічеським районом знаходиться окупована територія і політична ситуація в країні неспокійна, місцеві жителі вирішили створити громадське формування для підтримки порядку в регіоні. Місцеві його називають «кримськотатарським батальйоном». Але, за словами голови Херсонського Меджлісу, в нього входять не тільки кримські татари, але й активісти інших національностей.

Шеврон громадського формування Генічеського району

«Головне наше завдання – це правопорядок у Новоолексіївці, в Генічеському районі. Друге – це підтримка наших прикордонників, тому що на «кордоні» часом виникають різні питання. Крім того, один з напрямків – військово-патріотичний. Але, правда, для повноцінної роботи нам зараз не вистачає фінансування», – сказав Алієв.

Заступник голови Генічеської РДА, член Меджлісу Гульнара Бекірова

Не зважаючи на те, що влада України говорить про необхідність захисту прав кримських татар як корінного народу, в Генічеському районі у владних структурах вони практично не представлені. 1 лютого за погодженням з кримськотатарською громадськістю заступником голови РДА була призначена член Міллі Меджлісу Гульнара Бекірова. Однак, на думку Асана Алієва, цього недостатньо для повноцінного представництва кримських татар в районній владі.

«У Новоолексіївській селищній раді у нас всього 4 або 5 депутатів, а в інших сільрадах – всього лише 1-2. У районі теж 3 або 4 людини. У РДА крім Гульнари Бекірової нікого немає. Хотілося б, щоб ми мали якісь квоти», – сказав Алієв.

Із Криму на материк за дешевими продуктами

Перший заступник голови Генічеської районної державної адміністрації Олексій Сищенко

Анексія Криму не тільки вплинула на політичну ситуацію в Генічеському районі, а й породила нові проблеми та виклики у соціально-економічній сфері. Перший заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко в коментарі для «Крим.Реалії», зазначив, що сусідство з окупованою територією негативно позначилося на минулому курортному сезоні та бізнесі місцевих жителів.

«Раніше траса Москва-Сімферополь, яка проходить через наш район, була жвавою дорогою, якою їздили туристи. Дуже багато жителів району жили з цього, розвиваючи бізнес. Зараз це припинилося», – зазначив Сищенко.

Вулиця в Новоолексіївці

Після того, як почалася війна на Донбасі, змінився і демографічний склад району – тут влаштувалася велика кількість переселенців із Донецької та Луганської областей.

Зараз у районі в нас зареєстровані 1100 переселенців. Для двадцятитисячного міста це відчутно, виходить, що кожен двадцятий житель міста – переселенець
Олексій Сищенко

«Зараз у районі в нас зареєстровані 1100 переселенців. Переважно вони живуть у Генічеську. Для двадцятитисячного міста це відчутно, виходить, що кожен двадцятий житель міста – переселенець», – сказав перший заступник голови РДА.

Внутрішньо переміщених осіб з Криму, за словами Сищенка, в районі небагато. За логікою речей, кримські татари, які не можуть або не хочуть жити на «російському» півострові, мали б переселятися саме сюди, проте більшість із них, як вважає перший заступник райдержадміністрації, вважають Крим своєю Батьківщиною, і виїжджають лише тоді, коли у них виникають гострі проблеми з кримською «владою».

Натомість, за словами Сищенка, багато кримчан приїжджають в Генічеський район, щоб закупити продукти за тутешніми цінами, що значно нижчі за «російські».

Your browser doesn’t support HTML5

Через кримчан у Генічеську підскочили ціни – Сищенко

«Через це у нас, до речі, ціни стали значно зростати. Продавці кажуть, що у людей з Криму вищі зарплати, в зв'язку з цим зросла ціна, в першу, чергу на м'ясо і «молочку». Але навіть при тому, що кримчани втрачають по 4-6 годин у черзі на адмінкордоні, по грошах це їм вигідно», – зазначив перший заступник голови РДА.

Скасування транспортного сполучення з Кримом, введене «Укрзалізницею» та Міністерством інфраструктури України, також спровокувало нові проблеми в Генічеському районі. Одна з найбільш гострих – це стан залізничного вокзалу в Новоолексіївці, який тепер ледве витримує наплив пасажирів.

Будівля вокзалу в Новоолексіївці

Кримчани також відчувають значні незручності, пов'язані з тим, що з пункту пропуску «Чонгар» до Новоолексіївки не ходить громадський транспорт. За словами районної влади, вони з грудня минулого року працюють над цим питанням, але його вирішення гальмується через те, що, за законом, запуск нового маршруту – це тривала процедура. Однак якщо для кримчан – це проблема, то для місцевих таксистів – хороший спосіб заробітку. Вони користуються тим, що з Чонгара не ходять рейсові автобуси, і возять пасажирів, завищуючи ціни.

Одними з найбільш гострих соціальних та екологічних проблем регіону залишаються хаотична забудова прибережної території, нелегальний видобуток піску на Арабатській стрілці, а також сміття, в якому, за словами місцевого населення, потопає район. Мешканці скаржаться, що, незважаючи на всі зміни в країні, ці проблеми як і раніше залишаються невирішеними.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»