Республіканці намагаються не допустити угоди з Іраном

Сорок сім сенаторів-республіканців попереджають іранських керівників, що незадовільна, з їхньої точки зору, ядерна угода може проіснувати лише доти, доки президент Обама залишається при владі. Про це йдеться в листі сенаторів.

Конгрес відіграє важливу роль в ратифікації міжнародних договорів, і будь-яка домовленість, що не схвалена Конгресом, є обов’язковою лише для чинної адміністрації, і може бути денонсована законодавцями або наступним президентом.

Жоден із демократів не поставив свого підпису під листом. Республіканці хочуть запровадити додаткові економічні санкції проти Тегерана, якщо переговори зірвуться. Республіканці водночас потребують підтримки демократів, щоб подолати неминуче вето президента Обами.

Білий дім різко розкритикував лист законодавців. Як заявив представник Білого дому, послання сенаторів є політичним маневром, спрямованим на підрив зовнішньої політики президента Обами і відображає погляди тих, хто відкидає угоду, навіть якщо єдиною альтернативою їй є силова акція проти іранських атомних об’єктів. Республіканці, за словами президента Обами, вступили в дивний союз з іранськими консерваторами, які теж категорично виступають проти будь-якої домовленості.

15 березня держсекретар Джон Керрі знову вирушить до Швейцарії, де поновляться переговори між США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Китаєм, Росією та Іраном про майбутнє ядерної програми Тегерана.