Жінки в Ірані можуть перетворитися на «дітородні машини» – правозахисники

Іранська жінка (ілюстраційне фото)

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International застерігає, що законопроект, спрямований на підвищення рівня народжуваності в Ірані, перетворить жінок на «дітородні машини».

У своїй заяві, опублікованій у середу, 11 березня, правозахисники зазначають, що цей законопроект обмежує доступ до протизаплідних засобів.

У Amnesty International наголошують, що такі дії влади Ірану призведуть до збільшення кількості нелегальних абортів, оскільки переривання вагітності у цій країні заборонене за деякими винятками.

Правозахисники зазначають, що це вже другий законопроект в Ірані, який обмежить кількість робочих місць для іранок, які не можуть чи не хочуть мати дітей. Іранський парламент розглядатиме цей документ наступного місяця.

Заступник директора Amnesty International щодо країн Близького Сходу та Північної Африки Хассіба Хадр Хаграві наголосила, що цей документ поверне ситуацію з правами жінок та дівчат в Ірані на десятиліття назад.

«Він пропагує небезпечну культуру у якій жінки позбавлені основних прав і розглядаються як дітородні машини, – зазначила Хаграві.

Цей законопроект з’явився у відповідь на заклик верховного керівника Ірану Аятолли Алі Хаменеї упродовж 50 років подвоїти кількість 150-мільйонного населення Ірану.