Міноборони: співпраця з НАТО є пріоритетною

Для України співпраця з НАТО є одним з пріоритетів діяльності, заявляють у Міністерстві оборони у відповідь на звинувачення народного депутата Борислава Берези.

«На сторінці у соціальній мережі народного депутата України Борислава Берези, який наразі перебуває у Брюсселі, оприлюднена інформація, у якій він звинувачує керівництво Міністерства оборони та Генерального штабу у начебто небажанні співробітництва з НАТО. При цьому, депутат посилається на неназваних «офіційних представників альянсу» і «офіційних представників України у НАТО». Береза розповідає про випадок, начебто відмови Міністра оборони зустрітися у Києві з делегацією альянсу, але при цьому навіть не називає дати такого візиту. Міністерство оборони офіційно заявляє, що інформація, поширена народним депутатом Березою, не відповідає дійсності і заснована на вигаданих фактах», – йдеться у заяві Міноборони, оприлюдненій у четвер, 12 березня.

«Якщо спиратися не на домисли, а на конкретні факти, то інформуємо, що тільки за останній рік вищим керівництвом Міністерства оборони із представниками альянсу проведено 12 робочих зустрічей», – наголосили в українському оборонному відомстві.

Народний депутат Борислав Береза, який перебуває з візитом у Брюсселі, у відповідь на цю заяву Міноборони заявив, що представники НАТО повідомили інформацію про випадки відмов української сторони не лише йому, але й іншим народним депутатам.

«Цікаво бреше Міноборони завжди чи тільки сьогодні. Брехня від них була зафіксована і раніше, а не вірити натовцям причин у нас немає. Підтвердити мої слова можуть всі члени делегації України у НАТО. Юрій Береза, Андрій Тетерук, Володимир Парасюк, Іванна Климчук-Тсінтсадзе, Віктор Чумак. Час боротися з безвідповідальністю українських чиновників», – написав Береза на своїй сторінці у Facebook у ніч з четверга на п’ятницю.

Перед цим Береза заявив про випадки ігнорування українською стороною контактів з НАТО.

«Як повідомили офіційні представники Альянсу, коли вони були з візитом у Києві, то міністр оборони Степан Полторак просто скасував з ними зустріч. А коли НАТО запропонувало щоб їх інструктора сформували в Україні батальйон за стандартами альянсу, то почули у відповідь від української сторони в особі Генштабу: «Не відволікайте нас. У нас АТО». Факт подібного відповіді підтвердили представники України в НАТО. Після цього хочеться матюкатися від безсилля. Приїдемо – будемо вимагати відповідальності від тих, хто сидить у теплому кріслі і не розуміє цінність таких пропозицій!», – написав Береза у четвер, 12 березня, на своїй сторінці у Facebook.

29 грудня 2014 року президент України Петро Порошенко підписав закон про відмову України від позаблокового статусу. 23 грудня минулого року Верховна Рада підтримала цей президентський законопроект.

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.