Київ і Москва ще не підтвердили участі у газових переговорах 20 березня – Шефчович

Єврокомісар з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович

Українська і російська сторони досі не підтвердили своєї участі у тристоронній зустрічі щодо обговорення газового питання, яка планується у Брюсселі на 20 березня, повідомив єврокомісар з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович.

«Я можу підтвердити, що ми направили запрошення російському і українському міністрам енергетики на зустріч у Брюсселі 20 березня. До цього часу ми не маємо підтвердження від представників обох делегацій, але ми перебуваємо у щоденному контакті з ними для обговорення формату і порядку денного цієї зустрічі. Сподіваюся, що ми організуємо зустріч, як і домовлялися минулого разу, до кінця цього місяця», – зазначив Шефчович у п’ятницю, 13 березня, під час візиту до Словаччини.

11 березня міністр енергетики України Володимир Демчишин зазначив, що чергова тристороння зустріч щодо поставок газу в Україну і його транзиту до ЄС у весняно-літній період запланована на 20 березня у Брюсселі. За даними ж голови Міненерго Росії Олександра Новака, Єврокомісія запропонувала цю дату, але вона поки не узгоджена.

Україна, Росія та ЄС восени минулого року уклали так званий «зимовий пакет» про умови постачання російського газу до України на зимовий період, до квітня нинішнього року. Цю тимчасову домовленість уклали після тривалих суперечок щодо цін та умов постачання газу.

Україна від минулого року закуповує газ у Росії на умовах передоплати.