Путін привів Північний флот у повну боєготовність – Шойгу

Сергій Шойгу

Президент Росії Володимир Путін дав вказівку привести в повну бойову готовність Північний флот і деякі з’єднання Західного військового округу й частини повітряно-десантних військ, повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

За його словами, в навчаннях з перевірки боєготовності задіяні близько 38 тисяч військовослужбовців, більше трьох тисяч одиниць бойової техніки, 41 корабель, 15 підводних човнів, 110 літаків і вертольотів.

Як заявив Шойгу, головним завданням перевірки є оцінка здатності Північного флоту виконувати завдання в Арктиці.

Із весни 2014 року російські війська брали участь у низці великих маневрів, деякі з яких були позаплановими. У квітні біля кордонів з Україною навчання провели з’єднання Південного і Західного військових округів. Наприкінці червня Путін оголосив раптову перевірку військ Центрального військового округу. У вересні відбулися навчання «Схід-2014», в яких брали участь понад 150 тисяч військових і близько восьми тисяч одиниць бойової техніки. У лютому 2015 року в анексованому Росією Криму пройшли маневри російських військовослужбовців у складі бригади берегової охорони.

Зростання кількості позапланових військових навчань російських збройних сил стали приводом для занепокоєння країн Заходу. За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, такі навчання дестабілізують ситуацію.