Нарив дозрів не тільки в Костянтинівці

Проросійські бойовики проводять «навчання» поблизу Тореза Донецької області, 10 березня 2015 року

Пропагандистська «хвиля ненависті» проти України захлинулася, бо випадків аварій з п’яними «ополченцями» набагато більше

Війна в Донбасі несе незліченні жертви українському народові, розруху й горе кожній родині. І вже не важливо, де та родина мешкає, в Дебальцеві чи Тернополі.

Нещодавно почув таку розмову: «Мама каже, що її подрузі в Дебальцеві «деенерівці» відремонтували дах і поставили вікна. Підкинули продуктів і заплатили якусь пенсію. Я аж не повірив, але й брехати не буду».

Не буду й я того стверджувати або відкидати, бо моя подруга розповідала дещо інше. Жителів міста примушували лізти в підвали й діставати трупи мирних жителів, що загинули від російських обстрілів. Їх там сотні. Ніякого розмінування не було, тому люди гинули від снарядів та мін, що не розірвались. Праця була примусова, і за неї давали склянку чаю та буханку хліба. Трупи же діставали сотнями.

Врешті, як живуть в сусідній «ЛНР», теж нічого доброго сказати не можу. «ЛНР» виплатила зарплату поліцаям і працівникам пенітенціарної служби. В російських рублях, звичайно. Всім іншим скрутили велику дулю. Втім, запрацювала так звана «податкова ЛНР». Трясуть підприємців дуже активно, а гроші зникають невідомо куди. Правда, шепчуться, що Плотницький на декілька мільйонів доларів купив будинок в Москві та шикарну автомашину.

А тим часом в районі Алчевська сильно гримить – «навчання» в повному розпалі. Значить, знову війна. В місті закрився магазин м'яса «Колбі», бо місцеві ополченці розграбували автофургон з м’ясом та вбили водія з експедитором.

По «Новоросії», проте, мотаються російські вантажівки з боєприпасами, і вже навіть номерні знаки не скручують. Нічого більше ховати!

Врешті, знайомі приголомшили й такою звісткою, що з медикаментами ситуація задовільна. Пацієнтів постачають «Лікарі без кордонів». Правда, при цьому стверджували, що в якості перекладачів у заїжджих іноземних лікарів-волонтерів – офіцери ГРУ РФ. Наскільки це правда, не знаю, бо здебільшого жаліються люди на відсутність найнеобхідніших медикаментів в лікарнях, а в аптеках пусто.

Ось така доволі не райдужна картина життя в Донбасі. Нещодавно спробували підняти хвилю ненависті проти України після ДТП в Костянтинівці, де під гусеницями бронемашини загинула дитина. Та все те відразу стихло, бо випадків аварій з п’яними ополченцями набагато більше.

Врешті, проблема з пияцтвом по обидві боки фронту стала критичною. Офіцери-фронтовики кажуть, шо народ наш дурний: «п'ють і б'ються, а офіцери розтягують, і це на передовій». Кожен повинен відповідати за свої вчинки – згодна. Двоє п'яних мужиків скоїли ДТП зі смертельними наслідками – є стаття, є закон, відповідають. І в Україні така відповідальність настане.

Але в «ДНР» та «ЛНР» ніхто навіть не розслідує подібні аварії! У Донецьку після аварій з військовою технікою протестувати ніхто не виходить. А в Костянтинівці не бояться, і в цьому різниця між Україною і «ДНР».

Тиждень тому захисники «русского мира» в кількості чотирьох особин ґвалтували і знущалися з дівчини. Вона вижила, і їх затримали. То ви вважаєте, що буде суд? Наївні. Найбільша кара – відправлять на передову, якщо не відкупляться. 23 лютого одну дівчину розстріляли, і нікого не знайшли. І це вже не поодинокі випадки вбивств у місті Донецьку з моменту початку перемир'я. Це вже система.

Ситуацією в Костянтинівні спробували скористатись. Мені дзвонили знайомі і стверджували, що «якийсь представник народної дружини на ім’я Олександр їм повідомив, що у місті Костянтинівка чутні автоматні черги. Немов «Правий сектор» наступає на позиції, та, за його словами, місцеві жителі тримають оборону до останнього. «Народ Костянтинівки хоче, щоб «Новоросія» ввела війська в місто». Втім, вже на другий день в «ДНР» прості люди про Костянтинівну забули, не було охочих і поїхати туди на акції протесту.

На сьогодні в «ДНР» починається перелом в свідомості. На адресу України суворо мовчать, а «ДНР» клянуть на чому світ.

Зараз лише дванадцять зафіксованих аварій з травмами в Донецьку та Луганську. Через день після Костянтиновки в Донецьку джип с бойовиками батальйону «Кальміус» на червоне світло протаранив автобус: 2 людей загинули,12 травмовано.

Надія Надєждіна, соціолог, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org