Постачання газу сепаратистам винесли за межі тристоронніх переговорів

Під час тристоронніх газових переговорів у Брюсселі, питання поставок газу Росією на окуповані території Донбасу обговорювалося, але було винесене за рамки цих переговорів, повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

«Тема постачання газу у східні регіони України порушувалася, але це питання винесено за рамки «зимового пакету», – цитує Новака Міненерго Росії у Twitter.

За словами міністра енергетики України Володимира Демчишина, російська сторона не надала інформації про кількість поставок газу в регіони Донбасу, які наразі українська влада не контролює. За його словами, це питання вирішуватиметься між двома господарюючими компаніями – українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом».

Перед сьогоднішньою зустріччю у Брюсселі російський міністр Новак заявив, що російська сторона вважає, що поставки газу на території, які контролюють сепаратисти, виконуються у рамках чинного газового контракту між Україною та Росією. Новак припустив, що питання заборгованості за постачання газу на ці території, може бути вирішене у судовому порядку.

На початку березня «Газпром» постачав газ через газовимірювальні станції, з яких газопроводи ведуть до регіонів, які наразі контролюють проросійські сепаратисти. Україна не має змоги контролювати газопостачання через ці газовимірювальні станції.

Українська сторона називала це порушенням чинних домовленостей.