Суд переніс розгляд справи Олександра Попова на 9 квітня

Шевченківський районний суд Києва переніс на 9 квітня 2015 року розгляд кримінального провадження стосовно колишнього голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

Таке рішення суд ухвалив у зв’язку з тим, що на судове засідання не з’явився перекладач, який потрібен одному з потерпілих – польському журналістові Яцеку Заброцькому.

«Існують підстави для залучення судом перекладача. Враховуючи, що він не з’явився у залу судового засідання, відсутня можливість подальшого судового розгляду. З метою недопущення порушення права потерпілого у даному судовому процесу суд ухвалив відкласти судовий розгляд до 9 квітня на 10-у годину 30 хвилин», – оголосила головуюча суддя колегії суддів Шевченківського суду Оксана Хардіна.

«Генеральна прокуратура була в курсі і цілком могла забезпечити слухання процесу, якби хотіла. Тут є дві сторони: сторона обвинувачення і захист, які граються в гру і постійно відкладають засідання. Чого вони чекають? Я підозрюю зміни політичної кон’юнктури», – сказав у коментарі Радіо Свобода один з адвокатів.

Сам Олександр Попов з рішенням суду згодний.

«Я вже 16 місяців чекаю цього процесу, і це процедурне питання повинна була прокуратура передбачити, адже вона відповідає за те, щоб були перекладачі. Якщо так справа буде розглядатись, то це ще 16 місяців. Я хотів би, щоб розгляд пройшов якомога швидше. З сьогоднішнім рішенням суду я не можу не погодитись, бо це дійсно права потерпілого, які порушуються», – сказав після засідання він.

Your browser doesn’t support HTML5

Олександр Попов про перенесення його справи

13 лютого 2015 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Олександра Попова.

За версією слідства, у ніч з 29 листопада 2013 року на 30 листопада 2013 року колишній голова КМДА Попов, діючи за попередньою змовою з колишнім заступником секретаря РНБО Володимиром Сівковичем, начальником головного управління МВС України в місті Києві Валерієм Коряком та іншими високопосадовцями, надав вказівку про завезення на майдан Незалежності в Києві комунальної техніки для встановлення новорічної ялинки, а Коряк, у свою чергу, використовуючи цю обставину, віддав наказ про розгін мирного мітингу працівниками полку міліції особливого призначення «Беркут», які жорстоко побили мітингувальників.

Попова обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 28, статті 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), частиною 5 статті 27, частиною 3 статті 365 (пособництво у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.