Імена 10 тисяч знищених в СРСР земляків назвали історики Рівненщини

Your browser doesn’t support HTML5

У Рівному відбулася презентація видання з серії «Реабілітовані історією: Рівненщина». Історики навели в книжках серії імена більш як 10 тисяч земляків, фізично знищених репресивною радянською машиною. Це переважно українці, але мартиролог містить також понад 600 польських імен.

Історики не можуть сказати, скільки ще книжок з іменами репресованих земляків доведеться видати, адже загальна кількість постраждалих – близько ста тисяч.

Науковці дочекалися рішення уряду від 31 березня 2015 року, яке передбачає подання до Верховної Ради законопроекту про доступ до архівів репресивних органів комуністично-тоталітарного режиму 1917-1991 років. Тепер рішення має ухвалити парламент.

Досі науковці могли розповідати лише про офіційно реабілітованих людей. Нині ж відкривається шлях до багатьох донедавна засекречених документів, де йдеться і про інших, «особливо небезпечних» для радянської влади представників національно-визвольного руху.

Редакційна група вважає за необхідне присвятити окреме видання «реабілітованих» депортованим землякам, а також тим, хто загинув у боротьбі за українську державність з початку минулого століття до нинішнього часу.

В обласній науковій бібліотеці паралельно з виданням «Реабілітованих…» науковець Рівненського державного університету Руслана Давидюк представила книгу «З поляками – за Україну». Книга присвячена співпраці українців і поляків у боротьбі проти більшовизму у 20-30-ті роки минулого століття.

У презентації взяли участь рідні та близькі загиблих патріотів, представники генерального консульства Польщі у Луцьку, студентська молодь, а також ті, хто сам пережив комуністичні переслідування.