Шахова королева Марія Музичук: «Я не забобонна, але всі ігри в Сочі грала в одному светрі»

Шахова чемпіонка світу Марія Музичук

«Важче мені було грати фінальний матч проти росіянки, оскільки турнір відбувався в Сочі»

Шахова чемпіонка світу, 22-річна Марія Музичук зі Стрия Львівської області отримала у середу з рук президента України Петра Порошенка орден «За заслуги». «Велика честь для України мати таку чемпіонку. І я сам, і люди, які в звичайному житті далекі від шахів, зараз за вас дуже вболівали. Думаю, що не в останню чергу було приємно, що ви вибороли цю перемогу саме в Росії. Це є символічно!» – написав президент на своїй сторінці у Фейсбуці.


Цього ж дня Радіо Свобода також мало честь поспілкуватися по телефону з шаховою королевою, 15-ю чемпіонкою світу. Якраз після того, як вона отримала привітання від глави держави, Марія Музичук розповіла про те, як це було, а також подякувала за привітання нашим слухачам.

Your browser doesn’t support HTML5

Шахова королева Марія Музичук: «Я не забобонна, але всі ігри в Сочі грала в одному светрі»

– Дякую за вітання. Щодо сьогоднішньої зустрічі – мені дуже приємно, що вона відбулася. Я отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Приємно отримати таку нагороду. Також ми розмовляли про те, що матчі відбудуться в Україні. Так як я цього року маю відстоювати свій титул, надіюся, що так воно і буде.

– Яке у Вас враження склалося від зустрічі з президентом? Яке він особисто справив на Вас враження?

– Дуже приємні враження.

– Скажіть, будь ласка, що було для Вас найважче в Сочі?

– Важче мені було грати фінальний матч проти росіянки, оскільки турнір відбувався в Сочі (в Росії). За мене вболівали дуже багато людей, писали різні смс-ки, повідомлення, і-мейли – і все дуже надихало. Я рада, що так все закінчилося.

– Чи відчувалося там якесь і, можливо, недружнє ставлення російських фанів? Бо, все ж таки, Ви не просто з України, а зі Львівської області, яку там вважають «бандерівською»?

– Насправді ні. Приходило дуже багато людей і казали, що вболівають за нас. Було дуже приємно. Я взагалі не відчувала ніякого тиску. Мені дуже сподобалася організація змагань.

– А відносини з Вашою суперницею, російською спортсменкою, з якою Ви грали в останньому матчі, Наталією Погоніною, чи вони у Вас дружні, чи такі більш напружені, як у конкурентів?

– Наталю я знаю дуже давно, тому що ми грали дуже багато командних змагань, індивідуальних. Також раніше зустрічалися за дошкою. Але в нас дуже добрі відносини. Ми нормально спілкуємося, як би не зіграли. Ми разом виграли клубний чемпіонат. Дуже добрі відносини.

– Маріє, а який у Вас режим? Як Ви тренуєтесь? Як спите перед змаганнями? Чи Ви дуже нервуєтеся? Чи, навпаки, можете розслабитися і відключитися?

– Це все залежить від змагань, які вони важливі. А оскільки я граю більшість змагань таких відповідальних, то, звичайно, я хвилююся. Але, в основному, вдається якось справитися з емоціями і хвилюваннями, так як ми професіонали і знаємо свою справу.

– Чи Ви дотримуєтеся якихось забобон? Наприклад, берете якісь, можливо, талісмани для гри? Знаєте, як буває – хтось одягає свій улюблений хрестик чи якийсь кулончик, чи у Вас щось таке є?

– Я не можу сказати, що я дуже забобонна, але якщо мені вдається виграти партію, то на наступний день я завжди беру ту саму річ – наприклад, ручку чи одяг. Ось на цьому чемпіонаті світу я кожний день одягала один і той же самий светр.

Марія Музичук (праворуч) під час гри з росіянкою Наталією Погоніною у Сочі. 5 квітня 2015 року

– Ви народилися в шаховій родині. Ваша сестра разом з Вами була на цих змаганнях у Сочі. Чи вдома Ви граєте в колі родини в шахи? І якщо так, то з ким найбільш охоче? З сестрою Надею, чи з мамою, чи з татом, адже вони тренери?

– Ми рідко граємо між собою. І якщо граємо, то тільки бліц-партії. Це так більше розважально.

– А чому?

– Зате ми готуємося разом.

– Все ж чому не граєте – у вас немає часу грати? Чи немає бажання?

– Це не тому. Просто ми сестри і між собою рідко граємо.

– І скільки у Вас зараз є часу на відпочинок перед наступними змаганнями?

– Зараз дуже мало часу, оскільки скоро починається командний Чемпіонат світу. Зараз, буквально за 10 днів. І хочеться прийти в добру форму і добре виступити на цих змаганнях.

– Я Вам дуже дякую, Маріє, що Ви знайшли час, бажаю Вам багато успіхів (і від слухачів Радіо Свобода також).

– Дякую Вам і дякую, що вболівали.


22-річна львів’янка Марія Музичук стала другою в історії представницею України, яка завоювала шахову корону. Раніше цього ж успіху досягла в 2012-2013 роках Анна Ушеніна. Також у часи СРСР українка Людмила Руденко була чемпіонкою світу в 1950-53 роках.