Путін грає у безглузде брязкання зброєю – британський адмірал

Президент Росії Володимир Путін

Російські військові літаки та кораблі випробовують британську оборонну міцність

Лондон – Винищувачі Королівських військово-повітряних сил Великої Британії здійснили перехоплення двох російських стратегічних бомбардувальників на підходах до британського повітряного простору. На додаток 3 російські військові кораблі, включно з міноносцем, увійшли до протоки Ла-Манш. Для їхнього супроводження і виведення з британських територіальних вод скерували корабель Королівських військово-морських сил Британії. Ці випадки, на думку британських фахівців, демонструють підвищення напруги у відносинах Великої Британії та Росії щодо ролі Москви в анексії Криму та конфлікту на південному сході України.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін грає у безглузде брязкання зброєю – британський адмірал

Два британські винищувачі Typhoon підняли за тривогою з бази Лоссімаут, що у Шотландії, коли надійшло повідомлення від норвезьких військових, що два російські стратегічні бомбардувальники наближаються до британського авіапростору.

У той таки час російський міноносець «Североморск», разом із двома іншими російськими військовими кораблями, увійшов до протоки Ла-Манш, яка відділяє Британію від континентальної Європи. Британський лінкор Argyll супроводжував російські військові судна з Ла-Маншу аж до північного узбережжя Шотландії, вивівши їх за межі британських територіальних вод.

Адмірал Королівських військово-морських сил лорд Вест вважає ці події ознакою входження британсько-російських відносин до небезпечної фази, яка нагадує Холодну війну.

Путін, на жаль, грає у брязкання зброєю. Це цілковито безглуздо і нерозумно
лорд Вест

«Я вважаю, що нині настав надзвичайно небезпечний період, і Путін, на жаль, грає у брязкання зброєю. Як на мене, це цілковито безглуздо і нерозумно, бо ж я сподівався, що подібна поведінка пішла у небуття разом із останніми днями Холодної війни», – зазначив адмірал лорд Вест.

Кремль показує, що може загрожувати будь-кому

І от ця небезпечна гра у бойові перехоплення впритул наблизилась до британських берегів. Все це відбувається тоді, як понад 55 військових кораблів НАТО і 70 літаків військово-повітряних сил країн-членів альянсу беруть участь у широкомасштабних навчаннях у північній частині Шотландії.

Британський військовий оглядач Алан Сміт вважає подібну поведінку Кремля певною ознакою намагань Москви випробувати можливості країн НАТО у плані захисту самих себе.

«Росія просто постійно намагається нагадати країнам-членам НАТО, що вона і надалі залишається помітною військовою потугою, яка грає своїми збройними м’язами, що простягаються вже аж до британських берегів. Все це також є частиною нинішньої стратегії Кремля у плані випробовування західної оборонної міцності і рішучості себе захистити», – вважає Алан Сміт.

Російський Су-27 (зверху) поруч з британським винищувачем Тайфун у міжнародному повітряному просторі недалеко від Балтії, червень 2014 року

Таким чином Москва, за умов західних санкцій і осуду її агресії в Україні, намагається чимдуж продемонструвати, що вона й надалі має військові можливості загрожувати не лише своїм сусідам, а й далеким берегам на зразок британських. Втім, йдеться не лише про Британію. Нещодавно широкого розголосу набула, скажімо, історія щодо таємничого російського підводного човна на відстані прямого пострілу від столиці Швеції.