Із окупованого Криму не евакуювали жодного музею – Мінкульт

Your browser doesn’t support HTML5

Україна судиться за експонати кримських музеїв вартістю 1,5 мільйони євро

Міністерство культури України не підтримує зв’язку з музеями на території анексованого Криму. Жоден музей, заповідник чи експонат за понад рік окупації півострова не евакуювали. У Мінкульті наголошують: усі музейні предмети, зокрема й кримська частина так званого «скіфського золота», є державною власністю України. А скарби скіфів та сарматів, за які Україна судиться у суді Нідерландів, повернуть до Криму після того, як півострів знову стане українським.

Практично усі музеї, що є на території анексованого Криму, перереєструвалися згідно з російським законодавством. Також перереєструвати мають і всі музейні фонди. Як розповідає начальник відділу музейної справи Міністерства культури Марта Лопатій, із українським керівництвом заповідники та музейні установи Криму станом на квітень 2015 року взагалі не контактують.

«Коли почалася окупація, ми видавали накази, щоби музейні цінності зберігались відповідно, розсилали ці накази музеям і заповідникам. Жодної відповіді не отримали, – каже посадовець. – Коли ми зв’язувалися з ними у справі музею Алларда Пірсона, на телефонні дзвінки була суха відповідь, що, мовляв, ви вже нам не керівництво: «Референдум відбувся, у нас нове керівництво». Контакту зараз немає, люди залякані. Можливо і ті, хто має стійку українську позицію, не можуть про це заявити».

Усе ж 4 музеї у Криму вирішили поки що не реєструватися як російські. Це – фігуранти судового процесу щодо так званого «скіфського золота» – Херсонес Таврійський, Бахчисарайський заповідник, Керченський заповідник та Центральний музей Тавриди. Експонати цих та ще одного київського музею відправили на виставку до Нідерландів, у музей Алларда Пірсона, ще до анексії півострова Росією. Восени до України повернулася київська частина експозиції. Кому повертати решту, тобто кримську частину, – Росії чи Україні – вирішить суд.

Міністерство культури Росії наполягає на передачі колекції у власність Росії. Міністерство закордонних справ Королівства Нідерландів натомість підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України. На початку квітня суд визнав Україну однією із сторін у процесі.

Раніше науковий куратор виставки, кримський археолог Валентина Мордвинцева заявляла у коментарі Радіо Свобода, що експонати виставки мають повернутися до Криму, незалежно від того, до складу якої країни входить півострів.

Вартість кримських експонатів, за які судиться Україна, занижена – археолог

Страхова вартість усієї експозиції «Крим: золото та секрети Чорного моря» – майже 13 мільйонів євро. Найцінніші – експонати Музею історичних коштовностей, що у Києві. Їх оцінили у 11 мільйонів 400 тисяч євро. Старший науковий співробітник музею, зберігач скіфо-античної колекції Євгенія Величко наголошує: до експозиції увійшли унікальні предмети, які мають світове значення.

«Речі з дорогоцінного металу, якими афішували виставку, які стали обличчям цієї виставки, речі, про які пишуть, що «скіфське золото залишилося в Амстердамі» – це наші речі (експонати київського музею - ред.). І якщо дивитися на масштаб, колоритність, витонченість речей, то вони кращі», – каже науковець.

За словами Євгенії Величко, найцінніше, що залишилося в Амстердамі, – китайські дерев’яні шкатулки, які знайшли під час розкопок у Криму, а також золоті скарби з Бахчисарайського та Керченського музеїв.

«У Керчі теж є золота кладова, її почали створювати у 90-х роках. І що дуже цінне – це речі з розкопок за останні 10 років. Розкопані вони були українськими дослідниками і на гроші української держави, і поки що вони залишаються в Амстердамі», – зазначає науковець.

Археолог каже: вартість експонатів із Криму, вказана у документах, занижена: «Півтора мільйона – це страхова оцінка речей із кримських музеїв. У них вона скоріш за все занижена. Я як науковець можу сказати, що лакові шкатулки та залишки деревини – вони дуже дорогі. Бахчисарайський музей – страхова вартість 500 тисяч, Керченський – 585 тисячі євро – при тому, що з Керченського музею було багато золота».

У Міністерстві культури України побоюються, що Росія зазіхне і на інші експонати кримських музеїв. Однак підтвердити чи спростувати те, що музейні предмети уже можуть вивозити морем у Росію, українська сторона не може.