Патріоти з Донбасу вимагають від СБУ переглянути пропускну систему на лінії зіткнення

Блокпост українських військових на Донбасі. Вересень 2014 року. Ілюстраційне фото

Діюча система перетину лінії зіткнення створює умови для корупції – учасники Коаліції патріотичних сил Донбасу

Ірина Шевченко

Київ – Коаліція патріотичних сил Донбасу, що складається з 17 громадських організацій, вимагає від СБУ створити робочу групу з доопрацювання перепускної системи на Сході України. Активісти стверджують, що діючий порядок сприяє розгорнутій корупційній схемі і ніяк не заважає сепаратистам. При цьому порушуються права громадян, які не мають ніякого стосунку до бойовиків. Учасники коаліції пропонують Службі безпеки України конкретні шляхи для забезпечення порядку і наполягають: якщо влада не відреагує, вони готові подати судовий позов.

Your browser doesn’t support HTML5

Патріоти з Донбасу вимагають СБУ переглянути пропускну систему на лінії зіткнення

Учасники Коаліції патріотичних сил Донбасу вимагають від СБУ створити робочу групу з доопрацювання пропускної системи на лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей. З цього приводу представники коаліції, яка об’єднує 17 громадських організацій Донеччини та Луганщини, звернулись 23 квітня до голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Сергій Гармаш

Координатор коаліції, голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш наголошує, що якщо на звернення не зреагують, вони звернуться до суду.

«Організації нашої коаліції, юридичні організації особливо мають намір оскаржити в суді Тимчасовий порядок перетину лінії розмежування», – наголошує Гармаш.

Радіо Свобода підготувала інформаційний запит до Служби безпеки України, щоб дізнатись про їхню позицію з цього приводу.

Активісти з Донбасу пропонують запровадити на блокпостах такий же порядок, як при перетині державного кордону. Людина повинна пройти всі процедури і проїхати, а не чекати декілька місяців на перепустку, яка може десь загубитися. Окрім того, слід максимально спростити пропускну систему для пенсіонерів, інвалідів та людей, що потребують екстреного виїзду. Вкрай важливо створити загальну комп’ютерну базу осіб, причетних до сепаратизму, заявляє Гармаш.

Зараз працює розгорнута підприємницька – корупційна схема – активісти Коаліції

Як стверджують представники Коаліції, нині діючі пропускні системи перетину лінії зіткнення сприяють розквіту корупції.

«Майже всі прокурори, працівники виконкомів у «ДНР» мають українську пенсію, перепустки на українську територію. А нещасних бабусь не пропускають і пенсію їм не платять», – цитує Сергій Гармаш українську активістку з Донецька, яка попросила не називати її імені.

Оголошення про надання перепусток відкрито висять у вітринах Донецька. Приблизна вартість – 1000 гривень, строковий коштує дорожче, розповідає пенсіонерка з Донецька Галина Демешко, що зараз живе у Києві.

«Чому не ввести можливість отримувати перепустку у будь-якому місті. Чому я отримую тут довідку переселенця, але не можу отримати перепустку», – каже жінка.

За словами голови Луганської правозахисної групи Наталії Целовальніченко, на їхню гарячу лінію регулярно дзвонять і повідомляють, скільки коштує простому пенсіонеру виїхати на територію України без перепустки. Зазвичай такий пенсійний тур обходиться в 2300-2400 гривень.

«Коли пенсіонери ввічливо цікавляться, а як же на українських блокпостах, їм відповідають: не хвилюйтесь, у нас все «схвачено». Це та інформація, яка надходить до нас із низів. Питання: для чого функціонує цей порядок?» – зауважує Целовальніченко.

В Україні нове кріпосне право – учасник Коаліції

Згідно з Тимчасовим порядком, якщо людина з окупованої території не має родичів, майна чи іншої, передбаченої цим документом підстави, вона не зможе виїхати на територію України. Терористичні дії щодо громадян або бажання людей жити в нормальних умовах, згідно з документом, не є підставою, зауважує Наталія Целовальніченко.

«Це що таке нове кріпосне право в Україні введене для людей, що залишились на окупованій території?» – зауважує голова Луганської правозахисної групи.

Через недосконалу пропускну систему найближчі родичі не можуть побачитися, випускники – скласти ЗНО аби вступити у навчальний заклад на території України.

Представники Коаліції патріотичних сил Донбасу наголошують: для бойовиків діюча пропускна система не створює реальних перепон.