Модифіковане обвинувачення Надії Савченко. Що далі?

Надія Савченко під час засідання Басманного суду. Москва, 17 квітня 2015 року

Суд над Савченко можливий у липні-серпні цього року – адвокат Ілля Новиков

Українській льотчиці Надії Савченко у п’ятницю висунули остаточні обвинувачення. Про це заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін. Савченко звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів і незаконному перетині кордону, заявив він. А її адвокат повідомив Радіо Свобода, що суд може початися вже цього літа.

Your browser doesn’t support HTML5

Модифіковане обвинувачення Надії Савченко. Що далі?

Для адвокатів Надії Савченко і самої української льотчиці остаточні обвинувачення слідства не стали одкровенням. Як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода один з її адвокатів – Ілля Новиков – слідство лише модифікувало ту частину обвинувачення, яка стосується вбивства російських журналістів.

«Вони вважають, що нібито того ранку Надія залізла на телефонну вишку і з висоти 150 метрів на відстані 3,5 кілометрів у бінокль спостерігала за рухом мирних громадян на блокпосту в селищі Металіст. Після чого за допомогою апаратури, яку не змогли визначити, повідомила їхні координати, і був проведений обстріл із гаубиць. Це все, звичайно, теж маячня, але це маячня нова. Зрозуміло, що вона (маячня – ред.) не встоїть все одно, тому що ми вже вичерпним чином встановили картину того, що того ранку робила Надія», – зауважує Новиков.

Невизнане викрадення

Зоя Светова

В остаточному обвинуваченні слідства, крім цього, є і звинувачення Надії Савченко в незаконному перетині російського кордону. Правозахисниця Зоя Светова, яка минулого тижня відвідувала Савченко в СІЗО «Матроська тиша», сподівається на те, що вирок за цим звинуваченням дозволить російським правоохоронцям, зберігши обличчя, відпустити українську льотчицю. При цьому вони, як і раніше, не готові визнати факту її викрадення.

Російська влада, російська правоохоронна і судова системи ніколи не зізнаються в тому, що Савченко викрали
Зоя Светова

«Друге звинувачення про незаконний перетин кордону, швидше за все, при такому оптимістичному розкладі буде тим самим обвинуваченням, яке дозволить суду зберегти обличчя і винести обвинувальний вирок Савченко, знявши з неї звинувачення у сприянні вбивства журналістів. І залишиться тільки незаконний перетин кордону. Тому що російська влада, російська правоохоронна і судова системи ніколи не зізнаються в тому, що Савченко викрали», – говорить Зоя Светова.

А судді хто?

Сергій Лавров

У нещодавньому інтерв’ю міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Надія Савченко може бути звільнена за амністією, але після суду. Адвокати української льотчиці звертають увагу на те, що в останні два тижні значно прискорилася робота слідства. Все це, на їхню думку, дає підстави сподіватися на те, що суд відбудеться в липні-серпні цього року. За словами Іллі Новикова, питання про звільнення Надії Савченко – як і раніше – залишається політичним.

За російським законодавством звинувачення за 105 статтею (вбивство) може розглядати суд присяжних. Але, оскільки довічне ув’язнення, як найвища міра, для жінок в Росії не вживається, то у випадку Надії Савченко розгляд її справи присяжними не можливий. Незважаючи на це, за словами Іллі Новикова, адвокати будуть наполягати на такому розгляді справи Савченко. Вони вважають таку норму закону дискримінаційною і готові дійти у цьому питанні до Конституційного суду Росії.