Міжнародна донорська конференція: Україна закликає інвестувати у свою економіку

Міжнародна конференція на підтримку України. Київ, 28 квітня 2015 року

«США підтримують мужній народ України в його боротьбі з російською агресією» – Джо Байден

«Підтримайте Україну!» – закликав офіційний Київ на масштабній конференції, що зібрала в українській столиці донорів та партнерів із Європи та США. Українська влада звітувала, що працює над реформами, утім просить світ і надалі її підтримувати. Зокрема, мова йшла про дипломатичну та фінансову допомогу від світу. До цього закликали, виступаючи на Міжнародній конференції на підтримку України, президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Міжнародна донорська конференція: Україна закликає інвестувати у свою економіку

Зокрема, за словами прем’єра Арсенія Яценюка, Греція отримала 300 мільярдів доларів допомоги, хоча там «немає війни, немає російських танків, а греки не борються з ядерною державою». Україна ж, зауважує він, наразі отримала лише 30 мільярдів доларів у рамках загальної підтримки МВФ та від країн «Групи семи».

Арсеній Яценюк

У Європі на подібні заяви відповідають мовою цифр. 21 квітня Європейська комісія надала Україні невидану раніше позику на суму у 250 мільйонів євро – останній транш першої програми макрофінансової допомоги на загальну суму в 610 мільйонів євро.

За словами Яценюка, Україна розраховує отримати близько 3 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій до кінця 2015 року по лінії Європейського банку реконструкції і розвитку і Європейського інвестиційного банку. Обсяг інвестицій залежатиме від того, як швидко український парламент і коаліція підтримають закони, що внесені до парламенту і які є в плані реформ.

Водночас, додає прем’єр, Україна прагне не лише брати кредити, а хоче і модернізувати власну економіку, щоби надалі обходитись без позичок. Аби нормалізувати фінансовий сектор та підняти ВВП, каже він, міжнародним партнерам варто інвестувати в Україну. Найбільш привабливою галуззю, на його думку, є енергетичний сектор.

«Якщо ви захочете до цього процесу долучитися – це буде зовсім інший тип політики. Найкраща відповідь – це переформатувати енергетичну карту Європи. Всі, хто відповідає стандартам і зобов’язанням, можуть дуже просто працювати в Європі», – каже він.

Окрім того, прем’єр радить звернути увагу на сільськогосподарську галузь України. Яценюк резюмує, що Україні наразі потрібен власний «План Маршалла».

Порошенко радить інвестувати в українське сільське господарство та ІТ

Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко спробував пояснити партнерам, чому інвестиції в Україну – це не послуга, а взаємовигідна для обох сторін співпраця. Інвестиційному клімату важко протистояти наслідкам бойових дій на сході, каже він. Однак президент висловив упевненість, Україна залишається безпрецедентним місцем, що має «величезний нереалізований потенціал».

Україна пропонує величезні можливості з точки зору сільського господарства, інформаційних технологій, енергетики, авіації, космічних технологій
Петро Порошенко

«Україна пропонує величезні можливості з точки зору сільського господарства, інформаційних технологій, енергетики, авіації, космічних технологій. Україна серед 10 найбільш просунутих країн аутсорсингу інформаційних розробок», – каже він.

Утім, усі ці перспективи під загрозою: ескалація бойових дій на Донбасі може розпочатись будь-якої миті, каже Порошенко. За словами президента, українці готові зробити все можливе, щоб не було причин ні сумніватися, ні відступати.

«Ми не дозволимо нікому стомитися від України», – додав Порошенко.

Санкції залишаться, поки Росія не почне виконувати Мінських угод – Джо Байден

Джо Байден

США запевняють: Вашингтон залишається надійною підтримкою Україні і про втому не йдеться. Зокрема, віце-президент США Джо Байден вважає за необхідне продовжити санкції щодо Росії, доки не будуть повністю виконані Мінські угоди і відновлені кордони України.

Сполучені Штати підтримують мужній народ України в його боротьбі з російською агресією. Росія окупувала українську землю
Джо Байден

«Сполучені Штати підтримують мужній народ України в його боротьбі з російською агресією. Росія окупувала українську землю. Посилає війська і найманців, танки і ракети на Донбас. Це – зухвала спроба силою змінити встановлені кордони», – сказав він.

Віце-президент США також анонсував, що найближчими днями Україна отримає гарантії на один мільярд доларів. Ще мільярд доларів нададуть до кінця року, якщо Київ продовжить шлях реформ, додав Байден.

Позиція щодо російської агресії, за словами політика, залишається незмінною. США і Європа всіляко підтримуватимуть Україну та сподіваються на мирне розв’язання конфлікту. Цю ж думку регулярно повторювали на саміті «Україна-ЄС» президент Європейської ради Дональд Туск і очільник Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Канадський міністр: брехня Путіна ображає українців, Європу і світ

Кріс Александр

Радикальніше прозвучала позиція міністра громадянства й міграції Канади Кріса Александра. За його словами, Європа бачить прагнення Росії диктувати світу свої правила й умови і не приймає це.

Брехня Путіна ображає. Росія обрала Путіна. Вони обрали шлях агресії, ізоляції
Кріс Александр

«Брехня Путіна ображає розум українського народу, Європи та всього світу. Давайте порівняємо. Росія обрала Путіна. Вони обрали шлях агресії, ізоляції. На відміну від цього ми бачимо вибори, що відбулись в Україні, роботу президента, прем’єр-міністра, команду реформаторів, відданість. Це все показує, що Україна йде протилежним шляхом», – заявив він.

Кріс Александр наголосив, що болючі реформи, які частково вже запроваджує влада України, «є єдиним шляхом до добробуту».

Експерт радить надалі зосереджуватись на темі реформ

Василь Філіпчук

На думку Василя Філіпчука, очільника Міжнародного центру перспективних досліджень, українським політикам варто було би зосередитись на цій донорській конференції на обговоренні запущених та майбутніх реформ. Таким чином, каже він, Захід міг стати платформою для вирішення глибинних проблем всередині держави.

Якщо ми зробимо реформи, тоді нам не буде загрожувати жодна Росія
Василь Філіпчук

«Я думаю, що все-таки, треба було би робити наголос на реформах. Якщо ми зробимо реформи, тоді нам не буде загрожувати жодна Росія», – каже він.

28 квітня в Києві відбувається Міжнародна конференція на підтримку України. Цей захід зібрав понад 500 учасників із більш як 50 країн світу. Це представники інституцій ЄС і його держав-членів, країн «Групи семи», ООН; міжнародних організацій, світових інвестиційних та бізнес компаній і громадянського суспільства.