Фейк ЗМІ Росії: Порошенко затвердив символом Дня Перемоги бандерівський прапор

Так інтерпретували слова Порошенка про червоно-чорні кольори

30 квітня російські ЗМІ опублікували новину із заголовком: «Бандерівський стяг стане символом 9 травня в Україні». Так російські канали інтерпретували цитату президента Петра Порошенка про червоно-чорні кольори. Однак, символом пам’яті жертв війни, який запропонували до 70-ї річниці перемоги над нацизмом, в Україні став червоний мак.

Дезінформацію поширили на телеканалі Міноборони Росії, на російському «5 каналі», на сайті видання Pravda.ru та в інших інтернетних ЗМІ.

На підтвердження цього використали реальну цитату Петра Порошенка.

«Дуже приємно, що Україна в цьому році буде в червоно-чорних кольорах, і ми відсвяткуємо 9 травня з пошаною і повагою до ветеранів, які дожили до 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні, а також ветеранів нашої Вітчизняної війни 2014-2015 років, тому що це єдина Вітчизняна війна, де ми захищаємо нашу Батьківщину від агресора», – заявив президент України.

Про це глава держави сказав у середу на нараді з головами районних державних адміністрацій у Києві. Однак, починалась його заява словами: «Мені надзвичайно приємно бачити червоні маки». А про стяг ОУН УПА глава держави нічого не казав, про що свідчить і відео із наради.

На каналі «Звезда», посилаючись на прес-службу Порошенка, з цього приводу повідомили: «Президент висловив думку, що кольори полотна націоналістичної організації ОУН-УПА на святкуванні Дня Перемоги це символ поваги до ветеранів». Ані в повідомленнях прес-служби, ані у відео, про ОУН-УПА взагалі не йдеться.

30 квітня, саме того дня, коли ЗМІ Росії дезінформували, що буцімто «бандерівський прапор» став символом 9 травня в Україні, на урядовому порталі держави повідомили про те, що відтепер символом пам’яті жертв війни є червоний мак:

«Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни».

Раніше про це повідомив і прем’єр міністр України Арсеній Яценюк.

У 2014 році поруч із квіткою було гасло «Ніколи знову». Цього року, з огляду на те, що «знову» стало реальністю – Росія веде війну проти України, запропонували нове гасло: «Пам'ятаємо. Перемагаємо».


На цю ж тему:

29.04.2015
Польський телеканал просить вибачення: Крим – це Україна

У ЗМІ поширили новину, буцімто у Польщі визнали Крим частиною Росії далі
27.04.2015
Полк «Азов»: відео із нібито «підпаленням ополченця» – провокація

В «Азові» звернули увагу на суперечності у ролику, який поширили російські та проросійські ЗМІ далі
24.04.2015
Російське агентство спотворило слова Коморовського про УПА

Польський президент не заявляв, що героїзація УПА ускладнить відносини України та Польщі далі