Служба інтелектуальної власності перевірить держустанови на піратство

Досі ніхто не проводив перевірку органів влади на те, яким програмним продуктом там користуються – Жарінова

Ігор Рець

За даними компанії «Майкрософт», 85% програмного забезпечення, яке використовують органи влади України, є піратським. Водночас, українська статистика суттєво розбігається з західною. За офіційними даними, піратство в українських держустановах складає «лише» 35 відсотків.

Держслужба інтелектуальної власності анонсує маштабну перевірку, яка має показати реальну картину піратства в українських офіційних установах.

До цього часу таку перевірку ніхто не проводив. Точніше, контроль за дотриманням авторських прав покладали на сам орган: яку інформацію він подає, так і є, каже голова Державної служби інтелектуальної власності України Алла Жарінова.

Серед інших причин, які раніше впливали на сприйняття України як держави-порушника інтелектуальних прав, є піратство в інтернеті. Віктор Лещинський, директор державного підприємства «Інтелзахист», розповідає: позбутись інтернет-піратства допоможе спеціальний державний реєстр.

Досить великий реєстр, до якого правовласники зможуть заносити свої об'єкти авторського права і замовляти послугу моніторингу, де їхній контент перебуває
Віктор Лещинський

«Зараз розробляється державний депозитарій авторських прав. Досить великий реєстр, до якого правовласники зможуть заносити свої об'єкти авторського права і замовляти послугу моніторингу, де їхній контент перебуває», – розповів Віктор Лещинський.

За словами представника управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Віталія Панькова, міністерство нині проводить спецоперацію «Пірати» з протидії порушенню авторського права в інтернеті.

«Є позитивні зрушення. Я сподіваюсь, громадськість незабаром їх побачить», – каже Паньков.

Те, що США позбавили Україну статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності, робить нашу державу більш інвестиційно правабливою. Проте, на Заході досі фіксують численні факти піратства в Україні. У Державній службі інтелектуальної власності збираються сворити спеціальну координаційну раду, до якої увійдуть представники міністерств та відомств. Ця рада має зробити систему протії піратству більш ефективною та досконалою.