Полонених військових Росії треба використати по повній (огляд преси)

Російсько-українську війну виграє той, на чиєму боці буде Меркель – експерт

Найвідданіші союзники України зараз ті, хто теж відчуває загрозу від Росії: Литва, Естонія, Латвія, Польща, переконує експерт «Газети по-українськи». Балтійські країни розуміють: якщо не зупинити Путіна в Україні, то невідомо, куди він піде далі. Хоча є червона лінія – країни-члени НАТО. Але пізно буде купувати страховку, коли відбулося ДТП. Ключовий же союзник Києва – Берлін. Без політичної волі йогої керівництва довго утримувати санкції проти Росії не вдасться. Як тільки Берлін дасть слабину, то можна вважати, що Росія виграла цю війну і в України, і в Європейського cоюзу. Сполучені Штати фактично делегували вирішення конфлікту канцлеру Анґелі Меркель. Експерт видання переконує, що Путін готовий до компромісу. Він полягає в тому, що він не піде далі. Наприклад, на Маріуполь. Це сприйматиметься поступкою з боку Кремля. Можливо, він і не мав таких планів. Путін штучно підвищив ставки у цій грі. Для нього важливий Донбас, якщо Донецьк та Луганськ впливатимуть на Київ, а не навпаки. На цьому наголошується в статті «Російсько-українську війну виграє той, на чиєму боці буде Меркель».

Your browser doesn’t support HTML5

Полонених росіян треба використати по повній (преса)

Волонтерська група «Патріот» почала переговори про обмін нещодавно арештованих російських розвідників на українських полонених, пише «Газета по-українськи». І хоча голова СБУ Валентин Наливайченко наголосив, що нині про обмін навіть не йдеться, і російських спецпризначенців треба судити, волонтери переконують, що їх треба включили в обмінний фонд. Росіяни дали свідчення і вони вже більше в Україні не потрібні. Утім, як зазначає експерт видання, Київ отримав нарешті реальні докази присутності на території України російських спецпризначенців – не строковиків, не найманців, а саме професійних військових. Тому полонених росіян треба використовувати по повній: влаштувати телеміст із їхніми матерями, вимагати від них виходити на Путіна з вимогами припинити війну на Донбасі. Треба провести над цими військовими показове судове засідання, яке побачив би весь світ. Це – злочинці, які незаконно перейшли кордон, брали участь у злочинах, їх затримали зі зброєю. Головне, щоб влада не почала торгуватися, і по-тихому їх не обміняла, як це сталося із псковськими десантниками. Про них тепер уже ніхто не згадує, зазначає експерт.

Півтора року Україна живе, як у лихоманці: спочатку країну потрясла революція, потім війна на Сході і слідом за нею економічна криза. Життя людей погіршується, у збройному конфлікті гинуть молоді хлопці, а обіцяні у високих кабінетах реформи просуваються надто повільно, констатує газета «Сегодня». Журналісти видання поцікавилися у мирних жителів різних регіонів України, а також у солдатів і волонтерів, які проблеми зараз основні і які найбільші провали в управлінні припустилася влада за ці півтора року. Головною перемогою люди вважають відродження патріотизму, а основною поразкою – гальмування з реформами. Докладніше йдеться в статті «Півтора року без миру: хабарі і допомога народу».