«Для чого нас перед аеропортом обшукували російські військові?» – капелан

Батальйон військових капеланів

«Прямою наводкою бив танк, а у нас була тільки стрілецька зброя» – Олег Марінченко

Київ­­ – Капелан Олег Марінченко розповів Радіо Свобода про те, як російські військові на блокпосту обшукували тих, хто їхав захищати Донецький аеропорт. А також про те, як разом з бійцями 80-ї та 93-ї бригад зустрів у новому терміналі новий 2015 рік, «святкував» Різдво й застав передостанні дні оборони летовища.​

Олег Марінченко: Після першої поїздки на вежу я став помічником командира у нашому батальйоні. Інструктував капеланів, які збирались їхати в Донецький аеропорт. Спілкувався з братами в церквах та розказував про служіння капеланів в аеропорту, про те, що там повинна бути особлива духовна підтримка бійців.

Знаходилися ті, хто хотів туди їхати, і ми їх відправляли. При Міністерстві оборони була створена рада з представників різних церков: католицької, православної, п'ятдесятники й баптисти. Вже була домовленість виписувати листи-відрядження, і у нас були контакти з військовими у Краматорську. Ми дзвонили їм та казали, що їде капелан, і завозили за призначенням.

Та настав момент, коли їхати було нікому, тому я вирішив поїхати вдруге.

Я там сепаратистів не бачив, а побачив російських військових

Тепер я заїжджав уже через так званих «сепаратистів». Хоча, насправді, я там сепаратистів не бачив, а побачив російських військових.

Я служив в армії і розумію, де, як-то кажуть, «село необразованное», а де справжні військові. Гарно поголені, підстрижені, з виправкою, говорять чітко, команди чіткі віддають

Я служив в армії і розумію, де, як-то кажуть, «село необразованное», а де справжні військові. Гарно поголені, підстрижені, з виправкою, говорять чітко, команди чіткі віддають. Це були кадрові військові. Це було ясно з усього: і з того, як вони були одягнуті, і як вони рухалися, і як спостерігали за нами. Вони нас обшукували, щоб не було важкого озброєння: гранат, крупнокаліберної зброї.

«Серед тих, хто атакував аеропорт, місцевих було мало»

Першими в атаку йдуть російські найманці, які захотіли воювати в Україні за гроші, і які тренувалися в Ростові. Їх випускали як «м'ясо», а за ними вже йшла регулярна армія

У новому терміналі ті, хто слідкував за обстановкою згори, бачили: першими в атаку йдуть російські найманці, які захотіли воювати в Україні за гроші, і які тренувалися в Ростові. Їх випускали як «м'ясо», а за ними вже йшла регулярна армія. І танки. Ті танки коштують мільйони доларів. Ними не може керувати цивільна людина, навчена за два-три тижні. Там дуже багато електроніки, і щоб в ній розбиратися, треба бути спеціалістом не одного року навчання. Тому проти нас там було дуже мало місцевих.

Навіть коли я перший раз був в аеропорту, то чув неодноразово, що місцевих сепаратистів дуже мало. А коли я вдруге був в аеропорту, нас атакували «кадирівці», вони проникли у підвал і щогодини кричали: «Украина, оставь мою родную землу! Аллах акбар!», «Укроп, выходи, поговорим!»

«Я досі не розумію, навіщо було заїжджати через їхній блокпост»

Це була тактична помилка – заїжджати через їхній блокпост. Вони дуже кількісно обмежили нам озброєння.

Вони до цього думали, що там «кіборги» сидять навчені. А коли вже через них почали заїжджати, то вони бачили простих людей, вдягнутих у валянки та фуфайки

Дорога хоч і була спокійна, але наші казали, що краще було б проходити туди з боєм. А коли бою не було, сепаратисти бачили, хто туди заїжджає. Вони до цього думали, що там «кіборги» сидять навчені. А коли вже через них почали заїжджати, то вони бачили простих людей, вдягнутих у валянки та фуфайки. Крім того, вони вже знали нашу кількість. А якби ми проходили з боєм, то вони б не знали, скільки людей заїхало, а скільки виїхало.

Раніше ми заїжджали в Піски, «вантажились» і заїжджали дорогою вздовж злітної смуги. А вдруге нас завозили іншим маршрутом. Спочатку ми поїхали в Донецьк, там є міст через залізну дорогу. Там був переїзд, на якому був створений російський блокпост.

Їхні спецслужби все перевіряли, а снайпери за цим стежили. Потім вони «давали добро», давали команду іншим блокпостам, які стояли по дорозі до аеропорту. А їхати ще було десь 20-30кілометрів.

Проїзд в аеропорт через блокпост «сепаратистів»

Багато хто думав про те, який їм сенс нас пропускати до аеропорту. І я думав. Досі не знаю й не можу знайти розумних пояснень. Можливо, вони хотіли контролювати цей процес, бачити, скільки людей заїжджає, й потім знати як нас «вибивати». Вже тоді були ці мирні переговори, що ми не наступаємо, ми можемо тільки відповідати.

Your browser doesn’t support HTML5

Загиблий боєць Олександр «Борода» зняв відео, як бійці 80-ї та 93-ї бригад заїжджають в новий термінал


Принаймні, вони домовились, щоб ми заїжджали з миром, але ж вони домовились, щоб ми не провозили гранати, гранатомети, автоматні підствольники, у нас був повністю обмежений боєкомплект. А наступали вони так, що кожні п’ять секунд по приміщенню літали РПГ, «мухи», «шмелі». А нам часто, крім стрілецької зброї, просто не було чим відповідати.

«А потім нас почали «вітати» з Новим роком»

Я був у новому терміналі з 30 грудня до 17 січня разом з 80-ю та 93-ю бригадами. Приблизно до 1-го числа нового року було більш-менш спокійно. А потім нас почали «вітати» з Новим роком.

Your browser doesn’t support HTML5

Капелан Олег Марінченко


Розпочався наступ з чотирьох сторін. Бій точився приблизно з обіду до четвертої ранку. Тоді ж, 1 січня, з'явився перший… У нього влучила граната з підствольного гранатомета, влучило під бронежилет, під пахву.

Було дуже багато поранених. І так кожного дня, приблизно з восьмої ранку починалася «стрілянина». Іноді бували такі дні, коли до вечора було тихо, бо казали, що мають приїхати наглядачі (хоча я їх не бачив). А ввечері, десь о шостій-сьомій, знову починали обстрілювати, і приблизно до першої години ночі була війна.

Новий рік у новому терміналі

«На Різдво Христове почалися обстріли з танка»

Ми перебували у двох основних залах нового терміналу. Були й інші приміщення на другому поверсі. На території по периметру були вогневі точки, а мішки з піском були, як банальні барикади. Там ми ховалися, спали, перепочивали.

Але приблизно через 7 днів, практично на Різдво, нас знову почали обстрілювати. Я вже казав, що практично всі бійці – віруючі християни. А найзапекліші штурми на нас якраз проводили на релігійні свята. На що вони розраховували? Думали, що ми на ці свята будемо розслаблятися?

Так от, на Різдво Христове нас почали обстрілювати з танка. Зруйнували другий поверх, й там почалася пожежа. Бійців витягали з-під завалів. Після цього всі були тільки на першому поверсі.

Танк бив по нас прямою наводкою. Спочатку вистрілював боєкомплект у 38 зарядів, а потім їхав приблизно на 15-20 хвилин перезаряджатися й знову повертався

Танк бив по нас прямою наводкою. Спочатку вистрілював боєкомплект у 38 зарядів, а потім їхав приблизно на 15-20 хвилин перезаряджатися й знову повертався. Це було зранку до ночі.

А потім танк взагалі не їздив нікуди перезаряджатись – до нього під’їжджав «КАМАз», з якого швиденько завантажували боєкомплект, і знову починали гатити.

Обрушилися усі стіни на першому поверсі, й нас стало видно з усіх боків. Одна стіна впала у бік старого терміналу, а ще одна впала на сторону «акваріума».

Стін немає, й вони нас обстрілюють ще сильніше – ­«мухами» й РПГ. У бійців було дуже багато осколкових поранень.

«Ми не мали доброї зовнішньої підтримки, а танк бив прямою наводкою»

У нас була слабка зовнішня підтримка артилерії. Часто вона просто мовчала або не потрапляла на позиції. Декілька разів доводилося телефонували по мобільному «Правому сектору». У когось з бійців там був знайомий.

Хлопці виганяли установку «Град», «віджату» у ворога, й накривали ті танки

Хлопці виганяли установку «Град», «віджату» у ворога, й накривали ті танки, що нас обстрілювали. Дуже швидко, буквально за десять хвилин. І тоді обстріли затихали.

А ще поруч стояв також «Дніпро-1», хлопці їм також телефонували. Вони один чи два рази дали нам вогневу підтримку. Та в них був інший сектор, і на нашу ділянку боєкомплектів вони просто не мали. А ті, хто мав нас підтримувати, діяли дуже непрофесійно. Часто влучали взагалі десь за злітною смугою. Я думаю, що вороги просто сміялись з цієї артилерії.

Коли я перший раз був на вежі, там були кадрові офіцери та бійці, які були вже «обстріляні». А коли здали старий термінал, почали заїжджати не дуже підготовлені бригади.

Я перед цим їздив тренувати у Краматорськ з медичними інструкторами, як користуватись індивідуальними аптечками. Ми їздили у штаб АТО, і я бачив підготовку цих бійців з «вісімдесятки». У мене вже тоді було дуже погане передчуття. Мені самому було страшно їхати з тими бійцями. Та мій хороший товариш, теж капелан, сказав мені: може, саме цим погано підготованим бійцям й потрібна особлива Божа благодать.

(далі буде)


Перша, друга та четверта частини розмови з капеланом Олегом Марінченком:

15.05.2015
Капелан із аеропорту: «Коли стріляли з авіаційної зенітки, то всередині все літало»

«Бійці запитали, чи можна стріляти по церкві. Там була снайперша» далі
17.05.2015
«В аеропорту я зрозумів, що означає проклинати війну» – капелан

«Я знав дуже багато загиблих, бо ніс з ними службу 17 днів» далі
20.05.2015
«Треба було залишити аеропорт раніше. Було б менше жертв» – капелан Марінченко

«Деякі поранені вибиралися групками. Вони якось повилазили з-під уламків у ту ніч, коли наші залишили аеропорт» далі