Спостерігачі ОБСЄ бачили рух важкого озброєння «ДНР» поблизу Мар’їнки. Як усе було?

Ілюстраційне фото. Доброволець батальйону «Азов» поблизу Широкина, Донецька область

«О 15:00 місія отримала лист від Міноборони України, що ЗСУ розмістять озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою»

Київ – Атака бойовиків під Мар’їнкою, що під Донецьком, пов’язана з переговорами в Мінську. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода прес-офіцер у зоні АТО Леонід Матюхін. Представники українського Генштабу визнали, що через наступ бойовиків стріляли у відповідь з раніше відведеної артилерії через використання сепаратистами систем залпового вогню «Град». Сепаратисти заперечують звинувачення у порушенні Мінських домовленостей. Водночас ОБСЄ оприлюднила доповідь, в якій відновила послідовність подій поблизу Мар’їнки.

Your browser doesn’t support HTML5

Спостерігачі ОБСЄ бачили рух важкого озброєння «ДНР» поблизу Мар’їнки: як все було?

Ситуація поблизу цього населеного пункту залишається напруженою вже понад добу. Бойовики почали наступ на Мар’їнку ще у ніч із вівторка на середу. Це сталося після того, як у вівторок російська сторона фактично зірвала переговори в Мінську – представник Росії Азамат Кульмухаметов просто залишив переговори. Відбувся масований наступ бойовиків у складі понад однієї тисячі осіб, десяти танків і «Гвоздик». Цю атаку українські вояки відбили. Також 3 червня ввечері бойовики намагалися відновити обстріли позиції сил АТО у Мар'їнці, вони здійснили близько 10 обстрілів з артилерії калібру 122 міліметри, а також з танків. Про це повідомив прес-офіцер Спільного центру з контролю та координації Руслан Семенюк.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський з посиланням на контррозвідку СБУ повідомив, що втрати спецназу ГРУ Генштабу Збройних сил Росії, залучених до цієї операції, становлять щонайменше 4 «двохсотих».

Ввечері у середу радник президента Юрій Бірюков повідомляв, що внаслідок бою поранення отримали 38 українських військових та 3 загинули.

«Зламавши свої зуби під Мар’їнкою», бойовики продовжили обстріли

Леонід Матюхін

Активізація з боку сепаратистів бойових дій під Мар’їнкою 3 червня пов’язана з відмовою 2 червня російського представника Азамата Кульмухаметова від участі в роботі тристоронньої контактної групи в Мінську. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав прес-офіцер штабу АТО Леонід Матюхін.

Завжди, коли відбуваються перемовини такого формату, вони збільшують обстріли, так само, як і коли «гумконвої» приходять
Леонід Матюхін

«Завжди, коли відбуваються перемови такого формату, вони збільшують обстріли, так само, як і коли «гумконвої» приходять», – сказав Матюхін.

Зламавши свої зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби
Леонід Матюхін

«Вечірня спроба бойовиків відновити обстріли позицій сил АТО закінчилася їхнім відступом. Якщо порівнювати з попереднім днем, з попередньою ніччю, то ситуація була спокійнішою. А якщо брати загалом, то починаючи з 18-ї години вчорашнього вечора і до ранку 4 червня, злочинці не припиняли обстріли позицій сил АТО. Зламавши зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби. На Маріупольському напрямку з артилерії, мінометів гранатометів та стрілецької зброї обстріляли Широкине. На Луганському напрямку стріляли по Донецькому, Новотошківському, Станиці Луганській та Кримському. На Артемівському – вели вогонь з гранатомета по Золотому, а зі стрілецької зброї по Ленінському. На Донецькому напрямку загарбники вели вогонь по Пісках, а з гранатометів по Новотроїцькому. Звісно ж, як і раніше, не забули вони обстріляти мирні населені пункти. З мінометів та артилерії вони вели вогонь по Гнутову та Мар’їнці. Безпілотних літальних апаратів загарбників було помічено у небі над українськими позиціями 18 разів», – розповів Леонід Матюхін.

Сепаратисти на своїх сайтах підтверджують бойові дії біля Мар’їнки і використання ними 3 червня танків, але заперечують звинувачення у порушенні Мінських домовленостей і називають їх «черговою брехнею української влади». Представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив, що бойовики не «ведуть наступальних дій, а просто застосовують адекватні заходи проти посилення геноциду народу Донбасу».

Представники ж українського Генштабу кажуть, що через наступ бойовиків стріляли лише у відповідь із раніше відведеної артилерії через застосування сепаратистами, зокрема «Градів».

Втрати є з обох боків

Про втрати з обох боків, як пишуть на своїх сайтах сепаратисти, говорити поки що зарано, «бо не встигають навіть збирати загиблих з поля бою».

Тим часом речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив,що за минулу добу в зоні конфлікту на сході України загинули п’ять українських військових, 38 були поранені.

За його словами, внаслідок обстрілу бойовиків також є втрати серед мирного населення в Мар’їнці (поблизу Донецька) – дві людини загинули і п’ять були поранені.

Як заявив Лисенко, у ході бою під Мар’їнкою загинули 80 бойовиків, понад 100 поранені.

ОБСЄ відновила послідовність подій поблизу Мар’їнки – доповідь

Тим часом у ніч на 4 червня ОБСЄ оприлюднила доповідь своєї Спеціальної моніторингової місії про ситуацію в районі Мар’їнки Донецької області.

У доповіді повідомляється, що від вечора вівторка, 2 червня, спостерігачі бачили зі свого пункту в 14 кілометрах від Мар’їнки рух великого числа важких озброєнь угруповання «ДНР» в бік контактної лінії в районі Мар’їнки.

Серед зафіксованої техніки були танки, 122-міліметрові гармати, колона БМП, військові вантажівки. У ранкові години 3 червня спостерігачі зафіксували обстріли з артилерії і систем залпового вогню з позицій угруповання «ДНР».

У проміжку від 7:00 до 8:00 патруль місії перебував у 6-9 кілометрах на схід від Мар’їнки і бачив сім танків Т-64, розгорнутих у західному напрямку, чув залпи із систем реактивного вогню. Також о 6:00 безпілотник ОБСЄ зафіксував інтенсивний обстріл перехрестя доріг у трьох із половиною кілометрах на північний захід від Мар’їнки, а о 15:30 – чотири самохідні 152-міліметрові гаубиці «Акація» в 9 кілометрах на південний схід від міста.

«Між 10:45 і 12:11 місія зробила кілька спроб зв’язатися з високопоставленими представниками «ДНР», включно із «прем’єр-міністром», «спікером парламенту», «міністром оборони» і «начальником генштабу», щоб домовитися про припинення бойових дій навколо Мар’їнки. Вони були або недоступні, або не хотіли говорити з місією», – йдеться в доповіді.

О 15:00 місія отримала лист від Міністерства оборони України, що Збройні сили України розмістять на контактній лінії важкі озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою», яку становлять бойові дії в Мар'їнці, що розпочалися, за їхніми твердженням, о 6:00. Згодом українські офіційні особи повідомили, що застосовували важкі озброєння.