«Made in China» приходить до Криму?

Президент Китаю Сі Цзіньпін (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Москва, травень 2015 року. Ілюстраційне фото

Китайські інвестори хочуть вкладати гроші в анексований Росією Крим

Китайські інвестори шукають опори в Криму. Делегація китайських бізнесменів пообіцяла вкласти гроші в розвиток інфраструктури анексованого півострова і висловила бажання побудувати мережу ресторанів, розважальний центр, а також поле для гольфу.

Крим незабаром може стати місцем для китайських тютюнових плантацій, заводів, поля для гольфу, ресторанів і розважальних комплексів.

Китайські інвестори придивляються до півострова, який був спочатку окупований, а потім анексований Росією минулого року, а нині він перетворився на безмитну економічну зону.

Протокол про інвестиційну співпрацю підписали 3 червня провідна китайська корпорація і підтримуваний Москвою кримський лідер Сергій Аксьонов. Угода наближає Китай до реалізації його амбіцій у Криму.

Проросійській «владі» Криму китайські гроші можуть допомогти компенсувати втрати, завдані приголомшливими економічними санкціями, введеними західними країнами у відповідь на захоплення Росію півострова в України у березні 2014 року, коли спочатку були розгорнуті війська, а потім нашвидкуруч проведений «референдум» про приєднання до Росії.

За даними сайту «уряду» Криму, делегація китайських бізнесменів, які відвідали півострів цього тижня, висловила зацікавленість в інвестуванні в консервний і машинобудівний заводи в Джанкої, що розташований у північній частині Криму.

Китай також, як повідомляється, пообіцяв побудувати 100 тисяч метрів складських приміщень для зберігання та продажу будівельних матеріалів, а також хоче розвивати видобуток нафти і газу.

Китайці планують, окрім цього, інвестувати у вирощування тютюну на півострові.

«Тютюн користується величезним попитом у Китаї, а Крим має відповідний клімат і ґрунт для вирощування тютюну», – цитує російська державна інформаційна агенція ТАСС Чена Чжіцзюня, голову правління китайської міжнародної компанії Energy Group під час його зустрічі з Аксьоновим.

За допомогою китайського обладнання та технологій, сказав він, тютюнова галузь може дати «дуже великі прибутки».

Окрім цього, китайські підприємці запропонували побудувати розважальний центр і торговельний комплекс в центрі Ялти, мережу китайських ресторанів на всій території півострова, а також гольф-клуб на гірському південному узбережжі.

«Ґольф – дуже популярний вид спорту, який люблять багаті люди», – сказав Чжіцзюнь.

Якщо ми будемо будувати гольф-клуб тут, ми можемо заманити багато китайських туристів до Криму
Чен Чжіцзюнь

«Китай має близько 10 мільйонів гравців у гольф. Якщо ми будемо будувати гольф-клуб тут, ми можемо заманити багато китайських туристів до Криму», – додав він.

Індустрія туризму в Криму різко впала після анексії Росією, і Аксьонов привітав пропозицію китайських інвестицій з ентузіазмом.

«Ви завжди можете розраховувати на нас», – сказав Аксьонов китайцям.

(Над матеріалом працювали Claire Bigg та Ростислав Хотин)