МЗС протестує проти візиту прем’єра Росії до окупованого Криму

(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з перебуванням на тимчасово окупованій Росією території Автономної Республіки Крим голови російського уряду Дмитра Медведєва.

МЗС України вже неодноразово наголошувало на неприпустимості неузгоджених із українською стороною перебувань російських високих посадових осіб на суверенній території України в її міжнародно визнаних кордонах, яка включає Автономну Республіку Крим, мовиться в заяві.

Перебування Медведєва на території Автономної Республіки Крим є відвертим нехтуванням із боку російської влади державним суверенітетом України, свідченням порушення з боку Росії Статуту ООН, принципів і норм міжнародного права, свідомого ігнорування цією країною своїх міжнародних зобов’язань, наголосили в МЗС.

Прем’єр-міністр Росії в понеділок, 15 червня, перебував в окупованому Росією українському Криму з «робочою поїздкою».

Росія окупувала Крим наприкінці лютого – на початку березня минулого, 2014 року і за оголошеними потім «результатами» влаштованого там незаконного псевдореферендуму оголосила про анексію цієї частини території України. Цю анексію на порушення міжнародних норм прямо визнали тільки в кількох країнах світу. Генеральна асамблея ООН голосами 100 країн проти лише 11 підтвердила територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, наголосила на незаконності проведеного у Криму й Севастополі «референдуму» й на тому, що він не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Криму й Севастополя.