Примаков про Україну: визнати український Донбас, але не віддавати назад Крим

Євген Примаков бере участь у телемості «СРСР – США», 1987 рік

Що говорив про український схід, російські війська, «кольорові революції» і Чехословаччину 1968-го відомий політик і дипломат, що сьогодні пішов з життя

26 червня у Москві у віці 85 років помер політик і дипломат Євген Примаков. З 1996 до 1998 року Примаков був міністром закордонних справ Росії, а з 1998-го до 1999-го очолював російський уряд.

Протягом останніх півтора року, у період окупації Криму та конфлікту на Донбасі, Примаков неодноразово давав оцінки українсько-російським взаєминам.

Однією з найгучніших заяв цього періоду є слова Примакова про Донбас: він вважав, що Росія має визнати цей регіон частиною України.

Водночас, Примаков не визнавав, що на сході України є російські війська, використовуючи щодо введення російської армії в Україну слово «якби» та «чисто гіпотетично». Примаков вважав, що, якби Росія ввела свої війська в Україну, вона ризикувала б різко погіршити відносини із Заходом, які їй потрібно підтримувати.

Євген Примаков

​Крім того, на його думку, втручання Росії в конфлікт зіграло б на руку США «у їхньому прагненні підкорити собі Європу», тому цей крок він вважав неприпустимим.

«Якби ми ввели туди регулярні частини, та ще б це було анонсовано нами, то Європа була б під Сполученими Штатами ціле століття наступне», – казав Примаков в ефірі каналу «Россия 1».

Поряд із заявами про Донбас як частину України, повернення Україні Криму, вважав політик, не може розглядатись як поступка Заходу. Крим для Росії він називив «завойованою позицією» і заявляв, що Росія має «абсорбувати» півострів – «вирішувати всі його проблеми, транспортні і так далі, тому що тут відступів бути не може», – казав Примаков каналу «Росія 24» у червня 2014 року.

Примаков низивав анексію Криму не заздалегідь спланованою акцією, а реакцією на «здириговану ззовні кризу в Україні». Росія, заявляв він, «вжила заходи безпеки для населення півострова під час голосування від вилазок і провокацій радикалів».

Євген Примаков вважав неможливими «кольорові революції» у Росії, однак виступав проти надмірної централізації всіх сфер життя, яка, на його думку, спричиняла економіні проблеми в Росії, тому вважав за потрібне надати ширші права федеральним суб'єктам Росії.

Примаков народився в Києві 29 жовтня 1929 року. Був ученим-арабознавцем, у 1960-х працював у головній радянській газеті «Правда».

Його політична кар’єра розпочалася відносно пізно, наприкінці 1980-х років, Примаков належав до найближчого оточення радянського лідера Михайла Горбачова.

У 2004 році Євген Примаков дав інтерв'ю Російській редакції Радіо Свобода, у якому, зокрема, назвав три кульмінаційні події свого життя, які змусили його зробити вибір на користь «часу реформ» – це радянське вторгнення у Чехословаччину, перебудову та роботу в російському уряді під час кризи 90-х.

Your browser doesn’t support HTML5

Інтерв'ю Євгена Примакова Російській редакції Радіо Свобода, 2004 рік

«...тоді ще я, чесно кажучи, не хочу брати на себе зайве, не прозрів остаточно. Мені здавалося, що це необхідно для того, щоб не утворився вакуум і не наблизилися б до нас антирадянські сили, які дійсно боролися проти нас. Але з перебудовою почав змінюватися мій світогляд, і це був, загалом, один з кульмінаційних моментів у моєму житті. Другий момент – це деяке розчарування, яке почалося у зв'язку з тим, що перебудова почала буксувати, її лідери, можливо, навіть зробили неправильні якісь ходи. Я думаю, що це мене, як і багатьох інших, вразило, бо в той момент було ясно, що ми втрачаємо таке наше спільне надбання, як Радянський Союз. Я, наприклад, досі переживаю і не приховую цього. Ось це був другий такий момент. А третій – коли я був в уряді. Я дійсно прийшов в уряд на гребені дефолту, країна перебувала прямо перед обривом, стояли залізниці, економіка вся стояла... навіть продовольство, імпорт був різко скорочений, була можливість і голоду. Загалом, в цих умовах було дуже важко, але мене оточували однодумці, оточували мене мої колеги, які зробили дуже багато для того, щоб вийшла країна з такого важкого становища», – сказав Примаков.