Україні загрожує «Радикальна Батьківщина»? (Огляд преси)

Тріумф популізму завжди веде до погіршення ситуації в країні

На тлі падіння рівня життя в Україні зростає запит на популізм, але його тріумф завжди веде лише до погіршення ситуації, нагадує «Український тиждень». Нині понад третину виборців готові віддати голоси класичним популістам. І в умовах погіршення політичної ситуації та масованої інформаційної підтримки останні мають шанси збільшити свої показники в рази. Тим більше, коли крикуни всіх мастей фактично об’єднують зусилля. І все це до болю починає нагадувати грецький сценарій, коли нещодавній прихід до влади широкої коаліції правих та лівих популістів призвів до перспективи дефолту та виходу країни з єврозони. А в умовах війни з Росією та економічного падіння прихід до реальної влади людей на кшталт Олега Ляшка і Юлії Тимошенко може мати незворотні наслідки для України навіть у суто прагматичному питанні державного управління. На цьому тижневик наголошує у матеріалі «Радикальна Батьківщина».

Your browser doesn’t support HTML5

Україні загрожує «Радикальна Батьківщина»? (Огляд преси)

Легалізація сепаратистів на Донбасі через можливі місцеві вибори та зміни до Конституції серйозно послабить довіру до влади, призведе до загострення внутрішніх суперечностей і створить оптимальні умови для подальшого розхитування ситуації зсередини, стверджує тижневик «Дзеркало тижня». Видання попереджає, що буде створений небезпечний прецедент, здатний надихнути сепаратистів інших регіонів. І буде дуже важко пояснити, за що пролито стільки крові. Це виглядатиме приниженням, наголошує видання у статті «Конституляція?»

Останній рік пройшовся «кадровим торнадо» по українських держслужбовцях вищого рангу. Далеко не всім політикам і управлінцям, які прийшли до влади на гребені революційної хвилі, вдалося втриматися на нових посадах. Хтось відверто не впорався, хтось не підійшов новому президенту, а когось довелося «розміняти» за підсумками парламентських виборів. Тижневик «Коментарі» розповідає, як складалася їхня подальша кар’єра, і аналізує, чи є якась закономірність у тому, кому із них вдалося продовжити політичну кар’єру, а для кого високий пост став не більш ніж рядком у біографії. Наводячи прізвища політиків, журналісти підсумовують, що «революційний» склад Кабміну засвідчив, що з «технократів» виходять дуже погані політики, а з політиків – нікудишні чиновники.

Незважаючи на заявлену кадрову чистку, на високі посади у виконавчій владі, правоохоронних органах і спецслужбах призначаються представники команди Віктора Януковича, обурюється тижневик «Фокус». У журналістів до багатьох чиновників є питання щодо походження їхніх багатомільйонних статків і сотень квадратних метрів нерухомості. Конкретніше про призначенців у владі, які підпадають під люстрацію, йдеться в статті «Недолюстрація».

У цьому ж числі «Фокус» стверджує, що агресивна політика Росії змусила лідерів ЄС задуматися про єдину армію Євросоюзу. Видання наголошує, що Європі потрібні єдині збройні сили і єдиний військово-промисловий комплекс. Найімовірніше, процес об'єднання національних збройних сил почнеться зі створення сил швидкого реагування – кількох дивізій високої боєздатності, спроможних протистояти можливій агресії.