Ізраїльські інструктори вчать херсонських прикордонників

Your browser doesn’t support HTML5

Ізраїльські інструктори 4 дні вчитимуть херсонських прикордонників

«Це не та стара школа, яку давали раніше. Тут ті принципи і методи роботи, які актуальні зараз» – херсонський прикордонник

Херсонщина – Протягом чотирьох днів бійці мобільної прикордонної застави «Херсон» проходять бойове навчання в ізраїльських інструкторів із бойової підготовки

Чоловік у камуфляжі не показує обличчя і не називає свого імені. Каже лише, шо сам він з Ізраїлю, має великий бойовий досвід і в Україні працює інструктором із бойової підготовки – тренує спецпризначенців під Сєвєродонецьком та українських вояків під Черкаськом. Зараз він вчить бійців мобільної прикордонної застави «Херсон» так званому тунельному слуху – вмінню чути і реагувати на накази попри те, що тебе б’ють з усіх боків.

Тренувальна вправа, яка навчає реагувати на накази за умов сильного фізичного і психологічного тиску

«Тут можна жорстко лупити, лоу-кікі можна бити без проблем. Тобто що ми робимо, навіщо ці дві людини тебе б’ють? Аби зменшити вплив, аби ти якнайменше звертав увагу на додаткові подразники», – інструктує експерт.

Бійці в ізраїльській армії опановують ці курси півроку по 16 годин на день. Для херсонських прикордонників зробили чотириденний бліц-курс.

«Ми намагаємося за три дні дати якусь базу, плюс останній, четвертий день, ми даємо засідку і тактичну медицину. Бо засідка – це для хлопців із мобільної прикордонної застави найбільш актуально – для протистояння діяльності терористичних угруповань, порушників кордону тощо», – ділиться планами інструктор.

Херсонські прикордонники слухають ізраїльського інструктора

Олександр Бунчук змінив робу зварювальника на форму прикордонника чотири місяці тому. На курсах він намагається запам’ятати якнайбільше, бо вважає – саме сучасного досвіду бракує українському війську.

«Військкомат багато не дасть. Військкомат дасть берці, автомат та по 11 набоїв. І все. Тобто ніхто не займається ось такими навчаннями, тобто це не та стара школа, яку давали раніше. Ті методики давно застаріли, а тут даються ті принципи і методи роботи, які актуальні зараз», – пояснює прикордонник.

Стрільба після швидкої пробіжки

Керівник мобільної прикордонної застави «Херсон» Володимир Сімонов розуміє, що за 4 дні піврічний курс якісно не засвоїти, тому вважає – треба просто усе зафіксувати, а відпрацьовувати згодом.

«В мене буде відеодокументування. Я буду ставити, навіть не те що ставити, а в мене це буде за основу на кожен наступний виїзд, що в нас проводяться щомісяця», – каже Володимир Сімонов.

Після проведення тренінгів інструктори повернуться на Донбас. Прикордонники ж, які пройдуть ці курси, потім навчатимуть своїх колег. І сподіваються, що набуті навички їм ніколи не знадобляться.