Яценюк: США допоможуть Україні з LNG-терміналом

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час американо-українського бізнес-форуму. Вашингтон, 13 липня 2015 року

Прем’єр запевнив, що зміг домовитися з американськими інвесторами щодо розвитку української енергетики і газового сектору

Київ – Американські інвестори згодні будувати термінал з прийому скрапленого газу в одному з українських портів, заявив за підсумками свого візиту до США прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, це лише один із кількох напрямків збільшення енергетичної незалежності, в яких США погодилося допомагати Україні. Українські енергетичні експерти, зі свого боку, наголошують, що в проекту можуть виникнути фінансові труднощі, й що доведеться або шукати газ у Чорноморському басейні, або домовлятися з Туреччиною щодо проходу газових танкерів через її протоки.

Your browser doesn’t support HTML5

США допоможуть Україні з LNG-терміналом - Яценюк

Українська урядова делегація домовилася про кілька інвестиційних проектів під час офіційного візиту до США 9-10 липня, заявив у парламенті під час години запитань до уряду прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Ми досягнули низки домовленостей про співпрацю в кількох сферах. Це енергетика, це аграрний сектор та інфраструктура», – запевнив Яценюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк запевнив, що зміг домовитися з американськими інвесторами щодо розвитку української енергетики і газового сектору

Він нагадав, що Україні за два останні роки вдалося диверсифікувати постачання газу.

«Раніше ми були повністю залежні від Росії щодо газу, зараз ми близько 70% блакитного палива отримуємо в ЄС. А за 10 років – ми маємо повністю злізти з газової голки Росії», – зауважив голова уряду.

США допоможуть і з реверсом, і з терміналом скрапленого газу?

Прем’єр додав, що з однією з американських компаній український Кабмін домовився про закупівлю газу діючими реверсними маршрутами через Євросоюз. Пізніше Яценюк зауважив, що досягнення повної енергонезалежності, за умови потужних західних інвестицій в Україну, можливе й раніше – за п’ять років. Щодо однієї з таких інвестицій вже є домовленість, відзвітував прем’єр-міністр.

«Ми підписали меморандум з американською компанією Fronterа, яка постачатиме Україні скраплений газ через будівництво LNG-терміналу», – зауважив Яценюк.

Проект буде успішним лише якщо Туреччина погодиться пропускати судна з газом – Гончар

Успіх проекту українського терміналу скрапленого газу цілковито залежить від активності США та зговірливості Туреччини щодо використання чорноморських проток на її території, заявив Радіо Свобода президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Михайло Гончар

«Проект є реалістичним, однак треба вирішити «турецьку проблему». Втім, якщо Туреччина нині забороняє трафік метановозів для України, їй буде набагато важче відмовити США. Міжнародна конвенція про чорноморські протоки передбачає вільне проходження торговельних суден, і американські юристи це довели. Але Анкара нині на це не зважає, пояснюючи заборону щодо суден-метановозів ризиком для довкілля та для безпеки міста Стамбул, який стоїть на протоці Босфор», – констатує експерт.

Водночас, спроби віднайти постачальника скрапленого газу в Чорному морі – малоперспективні, азербайджанський скраплений газ може йти через Грузію – це наразі лише теорія, вважає Гончар.

З іншого боку, саме будівництво він не вважає тривалим, і наводить приклад Литви, яка збудувала термінал менш ніж за два роки: створивши причальну стінку і підігнавши плавучу «версію» терміналу. Багато років може піти на різноманітні погодження, зокрема – щодо проходження метановозів через турецькі протоки, підсумовує аналітик.

Юрій Корольчук

Україні потрібно диверсифікувати енергопостачання, однак не варто вдаватися до крайнощів: адже скраплений газ нині дорожчий за трубопровідний, який отримує Україна від різних постачальників, зауважує експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Компанія Frontera готова долучитися до будівництва терміналу скрапленого газу, а не його очолити. В умовах світової фінансової кризи навряд чи знайдеться інвестор із вільним мільярдом євро, бо будівництво терміналу коштує приблизно стільки. До того ж, одночасно з українським потрібен другий термінал – у Грузії, щоб отримувати азербайджанський газ, оскільки саме в тому регіоні Frontera має бізнес-інтереси», – пояснює експерт.

Корольчук прогнозує, що в перспективі найближчих п’яти років здійснити такий проект – нереалістично. Навіть LNG-термінали ЄС останнім часом були завантажені на третину, в цій ситуації Україні навряд чи потрібен ще один, так само збитковий, вважає фахівець.

За словами Корольчука, в українських урядових колах є ідея постачати газ із діючих терміналів Польщі і Литви, але газ із них буде ще дорожчим, ніж із власного терміналу.

І Корольчук, й інші експерти наголошують, що доцільність терміналу скрапленого газу залежить від трьох чинників: від позиції Туреччини щодо проток, від вартості трубопровідного газу в Європі, і від того, чи відновлюватиметься промислове виробництво в Україні. Наразі галузі промисловості, які споживають газ – продовжують падіння, стверджує державна статистика.