«Не вважаю цей суд судом» – Олег Сенцов

Кінорежисер Олег Сенцов (праворуч) та активіст Олександр Кольченко під час засідання суду. Ростов на Дону, 21 липня 2015 року

Суд у Ростові на Дону почав розгляд справи проти громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Вони заявили про свою невинуватість

Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові на Дону 21 липня почав розглядати справу кінорежисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Обидва обвинувачені, тепер уже в суді, ще раз заявили про свою невинуватість і про те, що всупереч твердженням слідства вважають себе громадянами України.

Your browser doesn’t support HTML5

«Не вважаю цей суд судом» – Олег Сенцов

«Я не визнаю себе винним. Вважаю справу політичною і сфабрикованою», – заявив відразу ж після зачитування обвинувального висновку український режисер Олег Сенцов. Він також дав зрозуміти, що не чекає справедливого розгляду справи.

Я взагалі не вважаю цей суд судом. Тому можете взагалі розглядати, що хочете
Олег Сенцов

«Розглядати справу – це ваша справа. Я взагалі не вважаю цей суд судом. Тому можете взагалі розглядати, що хочете», – заявив режисер перед початком засідання.

Сенцова катували

Що ви хочете від чоловіка, якого катували, як він говорить, співробітники ФСБ
Дмитро Дінзе

Олега Сенцова затримали в Криму наприкінці травня 2014 року. Після того, як його адвокат Дмитро Дінзе зміг поспілкуватися зі своїм підзахисним у Москві, він заявив, що Сенцова катували. Це ж Дінзе повторив на суді у Ростові на Дону, пояснюючи поведінку Сенцова.

«Що ви хочете від чоловіка, якого катували, як він говорить, співробітники ФСБ, якого довго вже утримують у місцях позбавлення волі і фактично не дають спілкуватися з родичами. Я думаю, що у кожної людини нерви б здали», – зазначив Дінзе.

Your browser doesn’t support HTML5

Сенцов і Кольченко в залі суду в Ростові-на-Дону


Менше галасу – суду спокійніше

Наступне засідання призначили на 27 липня. Як повідомляють інформаційні агентства, суддя Сергій Михалюк, який розглядає цю справу, має намір проводити засідання у щоденному режимі, що свідчить про бажання правоохоронців пошвидше справитися з гучною справою. В інтерв’ю Радіо Свобода це підтвердила адвокат Світлана Сидоркіна, яка захищає ще одного обвинуваченого у цьому процесі – Олександра Кольченка.

Їм дуже не подобається увага, яку проявляє до цієї кримінальної справи преса, і той ажіотаж, який піднімається
Світлана Сидоркіна

«Судячи з того, якої позиції дотримується суд, я вважаю, що вони хочуть якнайшвидше розглянути справу, оскільки їм дуже не подобається увага, яку проявляє до цієї кримінальної справи преса, і той ажіотаж, який піднімається довкола цієї справи. Тому чим менше галасу, тим їм спокійніше», – сказала адвокат.

Ймовірно, в серпні паралельно з процесом Сенцова і Кольченка в тій же Ростовській області, але тільки у прикордонному російському місті Донецьку проходитиме ще один гучний процес – над Надією Савченко. У вівторок стало відомо, що попередні слухання у цій справі призначені на 30 липня.

Your browser doesn’t support HTML5

«Страх і патріотичне похмілля». Справа Сенцова в Ростові-на-Дону