Один суд дозволяє, а інший забороняє піднімати плату за проїзд у маршрутках

Жителі Дніпродзержинська, що на Дніпропетровщині, стали заручниками юридичної колізії

Дніпропетровськ – У Дніпродзержинську на Дніпропетровщині склалась унікальна ситуація з тарифами на проїзд у маршрутних таксі. Виконком міської ради ще наприкінці травня підняв вартість проїзду на одну-півтори гривні. Однак дніпродзержинські активісти подали позов до місцевого суду і на час оскарження рішення суд призупинив дію підвищених тарифів. Але інший районний суд, у Дніпропетровську, за позовом одного з перевізників визнав подорожчання законним. Тепер багатотисячне місто не знає – які тарифи вважати чинними? Пасажири наполягають на старих, перевізники вважають дійсними нові. Конфлікти між водіями та пасажирами доходять до бійок.

Your browser doesn’t support HTML5

Один суд дозволяє, а інший забороняє піднімати плату за проїзд у маршрутках

Довести своє право на дешевший проїзд пасажирам дніпродзержинських маршруток наразі коштує чималих нервів. У суперечках із водіями, які виникають практично на кожному маршруті щодня, пасажири посилаються на рішення Заводського районного суду міста – той ще в червні призупинив рішення виконкому міськради про подорожчання проїзду. Однак у водіїв свої аргументи за те, щоб брати більшу плату: Бабушкінський районний суд іншого міста, Дніпропетровська, на початку липня виніс ухвалу стосовно підвищення тарифів. По суті, є дві прямо протилежні судові ухвали, які призводять іноді до позаштатних ситуацій.

Так, пасажири одного з маршрутів, стоячи на зупинці, домовились усі заплатити за старими тарифами і спробували дати водієві по дві гривні замість трьох. Перевізник кинув гроші людям в обличчя й відмовився ставати до роботи. Зрештою довелося викликали міліцію.

Дніпродзержинські пасажири, які наважуються діяти таким чином, кажуть, що впевнені в своїй правоті.

«Дав водієві 2 гривні, він почав обурюватись. Я намагався пояснити, що є рішення суду, яке скасовує підняття тарифів. На це водій мені відповів, що у нього «є свої закони» і проїзд у його маршрутці коштує 3 гривні», – каже дніпродзержинець Євген.

Опублікували одне, ухвалили – інше?

Керівник громадської організації «Форум» Ганна Торішня, яка доводить у Заводському суді Дніпродзержинська незаконність підвищення тарифів на проїзд, зазначає: виконком міськради затвердив це рішення без дотримання необхідних процедур. Каже: мова наразі не йде навіть про економічну обґрунтованість нових тарифів, лише про недотримання законодавства на рівні підготовки документів. Рішення ухвалене з порушеннями і це дає право громадянам їздити за старими цінами, вважає позивачка.

Вийшов такий казус – в офіційній газеті міськради були опубліковані одні цифри тарифів, а ухвалені були й потім опубліковані як готове рішення зовсім інші цифри. І ці цифри виявились приблизно на третину вищими
Ганна Торішня

«На чому я обґрунтовувала свої позовні вимоги – на тому, що при ухвалені даного рішення виконавчого комітету була порушена процедура ухвалення регуляторного акту. Тобто проект рішення виконкому не був, як належить, опублікований в офіційному друкованому органі міськради. Вийшов такий казус – в офіційній газеті міськради були опубліковані одні цифри тарифів, а ухвалені були й потім опубліковані як готове рішення зовсім інші цифри. І ці цифри виявились приблизно на третину вищими, ніж опубліковані раніше. Наприклад, вартість проїзду з правого на лівий берег був 3,5 гривні, опубліковано в проекті було 4,5 гривні, а стало 5 гривень. І ці всі тарифи ми побачили постфактум, не було можливості навіть внести пропозиції до тарифів. Для мене важливо показати людям, що законів треба дотримуватись і це має робити виконком», – сказала у коментарі Радіо Свобода Ганна Торішня.

Перевізники наполягають на чинності подорожчання проїзду

Тим часом Дніпродзержинські перевізники запевняють: дії їхніх водіїв, які вимагають з пасажирів більшої плати й відмовляються везти за старими тарифами, цілком законні. Керівник одного з автотранспортних підприємств міста Юрій Горлач посилається на рішення Бабушкінського районного суду Дніпропетровська, який зобов’язав перевізників їздити за новими тарифами

«Це – український суд. За законом, будь-який суд може ухвалити рішення і ми його зобов’язані виконувати. Ми їздимо за такими цінами, згідно з ухвалою дніпропетровського суду», – зазначив автотранспортник.

Позиція влади: старі тарифи

За даними з офіційного сайту Дніпродзержинської міськради, попри суперечливі рішення судів перевізникам міста 7 липня рекомендували поки працювати за старими тарифами, тобто виконувати рішення дніпродзержинського, а не дніпропетровського суду.

«Згідно з дорученням Дніпродзержинського міського голови Станіслава Сафронова, перевізникам міста доведена рекомендація працювати за зниженими тарифами… Таким чином, за дорученням міського голови, перевізникам рекомендовано виконувати рішення Заводського районного суду міста Дніпродзержинська», – йдеться у повідомленні.

У міському управлінні міліції Дніпродзержинська поінформували, що через скарги пасажирів на дії перевізників розпочали провадження за статтею 382 Кримінального Кодексу України – невиконання судових рішень.

Судова тяганина навколо тарифів на проїзд у Дніпродзержинську триває вже півтора місяця. Сторони конфлікту сподіваються, що остаточну крапку в цій справі поставить Дніпропетровський апеляційний суд, однак припускають, що на це піде ще не один тиждень.