Суд над Савченко: адвокати клопочуть про залучення присяжних і перенесення слухань до Москви

Журналісти будуть стежити за перебігом суду через відеотрансляцію

Надія Савченко розповіла, що її три дні везли з Москви у «столипінському вагоні»

У місті Донецьк Ростовської області у четвер почалися закриті попередні слухання у справі Надії Савченко, яку звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, замаху на життя кількох жителів Луганської області, які могли постраждати внаслідок скоригованого нею артобстрілу, а також у незаконному перетині російського кордону. На сьогоднішньому засіданні суд визначить дату початку слухань по суті, а також розгляне клопотання захисту щодо залучення до процесу присяжних і щодо перенесення його до Москви.

Як повідомив журналістам адвокат Савченко Ілля Новиков у четвер вдень, він подав клопотання щодо зміни підсудності справи до суду вищої інстанції – Ростовського обласного суду. За його словами, задовольнити це клопотання буде для суду «питанням здорового глузду». Питання, сподівається Новиков, буде вирішене сьогодні ж.

Your browser doesn’t support HTML5

Ілля Новиков про можливе перенесення слухання справи до Москви

Інший адвокат, Марк Фейгін, відзначив у четвер, що у ростовському Донецьку Надія Савченко не зможе користуватися консульською підтримкою. Окрім того, саме в Москві живуть потерпілі, родичі російських журналістів. До того ж, більшості свідків до Москви дістатися безпечніше і простіше, ніж до прикордонного Донецька.

Донецький міський суд, де слухають справу Савченко

Надія Савченко своєї провини не визнає. Адвокати стверджують: їхня підзахисна ще до початку мінометного обстрілу, під яким опинилися журналісти ВДТРК, потрапила у полон до бойовиків так званої «ЛНР», а потім в результаті змови сепаратистів і російських спецслужб була незаконно вивезена до Росії.

Ростовський Донецький міський суд – невелика охайна будівля зі свіжим ремонтом, білими стінами, кондиціонерами і кулером з водою для відвідувачів, встановленим у фойє на першому поверсі. Тут усього п'ять залів судових засідань, але з нагоди розгляду справи Савченко один з них готові віддати журналістам, яких, як тут впевнені, основний зал вмістити не зможе. З основного залу до сусіднього буде проведена відеотрансляція.

Однак, у четвер засідання відбувається за закритими дверима (звичайна процедура для попередніх слухань у російських судах), тож історія з трансляцією буде актуальна пізніше, коли справу почнуть розглядати по суті. Поки ж у ростовському Донецьку не так багато журналістів. За словами прес-секретаря суду Тетяни Дієвої, вона отримала близько 30 заявок на акредитацію від охочих висвітлювати початок слухань у справі Савченко.

Сама Надія Савченко до сьогоднішньої появи у суді перебувала в Новочеркаському слідчому ізоляторі №3. Це за 150 кілометрів від місця, де її збираються судити. Місцеві журналісти називають Новочеркаський СІЗО «розстрільним», чи то через те, що раніше сюди відправляли «смертників» – тут, наприклад, чекав вироку Андрій Чикатило, чи то тому, що колись тут сиділи учасники розстріляного у 1962 році страйку робітників. Вважається, що Новочеркаський слідчий ізолятор охороняють особливо ретельно. За словами уповноваженого з прав людини Ростовської області, умови утримання Надії Савченко «більш ніж прийнятні», але адвокати звертають увагу на надзвичайну віддаленість ізолятора від суду: щонайменше непрактично возити підсудну щодня на відстань у 300 кілометрів, хоча найближчий до ростовського Донецька слідчий ізолятор є в Кам'янськ-Шахтинському, тобто усього за 33 кілометри.

За словами адвоката Миколи Полозова, Савченко, яку захист побачив сьогодні уперше за два тижні, виглядає і почувається нормально. Савченко, за її ж словами, три дні везли у «столипінському вагоні» з Москви до Воронежа. У Воронежі її тримали ще добу, після чого перевезли до Новочеркаська. Там вона утримується в одиночній камері, зі зручностями і гарячою водою, що є в цьому СІЗО не у всіх ув'язнених.

Your browser doesn’t support HTML5

Микола Полозов про самопочуття Надії Савченко

У самому ростовському Донецьку про справу Савченко знають переважно зі слів кореспондентів центральних каналів російського телебачення. «Начебто вона когось там підстрелила... Чому її до нас судити привезли, не знаєте? – Питає мене місцевий житель, таксист Геннадій, і одразу ж робить висновок: – А і добре, хоч підроблю».

За офіційною версією, судити Надію Савченко в ростовському Донецьку вирішили тому, що саме тут, в районі пункту пропуску «Донецьк – Ізварине», вона, як стверджують слідчі, влітку минулого року незаконно перетнула російський кордон. Це один з епізодів обвинувачення. Надія Савченко звинувачується також у вчиненні злочинів, передбачених пунктами «а, е, ж, л» частини 2-ї статті 105-ї, частини 3-ї статті 30-ї, пунктами «а, е, ж, л» частини 2-ї статті 105-ї, частини 1-ї статті 322-ї Кримінального кодексу Росії: вбивство двох і більше осіб, замах на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, з мотивів ненависті до соціальної групи, вчинене групою осіб за попередньою змовою, і незаконний перетин кордону Російської Федерації.

На думку слідства, соціальна група, яку «ненавиділа» Савченко, – це «жителі Луганської області». Окрім цього, як вважають слідчі, під час бойових дій під Луганськом у червні 2014 року Надія Савченко в якості оператора-навідника вертольота Мі-24 передала координати знімальної групи російських журналістів компанії ВДТРК. Жертвами мінометного обстрілу стали репортери Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Максимальне покарання, яке може отримати Надія Савченко, – 25 років позбавлення волі. Її адвокати намагалися добитися розгляду її справи судом присяжних. Через колізії законів зараз у Росії для жінок така форма судочинства недоступна в принципі: на суд присяжних можуть розраховувати тільки ті, кому загрожує довічне позбавлення свободи, а таке покарання в Росії жінкам призначати заборонено. Захист Надії Савченко, однак, має намір під час попередніх слухань у ростовському Донецькому суді знову клопотати про розгляд її справи за участю присяжних. Ще одним неодмінним клопотанням захисту стане прохання щодо зміни для Надії Савченко запобіжного заходу на будь-який, не пов'язаний з утриманням під вартою.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода