Ситуація в АТО: «гаряче» у Дзержинську та поблизу Донецького аеропорту

Позиції українських військових під Дзержинськом, 17 червня 2014 року

Двоє цивільних загинули, одна жінка та четверо військових – поранені

За минулу добу, 29 липня, двоє цивільних загинули, а один був поранений внаслідок обстрілу Дзержинська. «Гарячою точкою» залишаються території поблизу Донецького аеропорту. У напрямку Маріуполя зафіксовали кілька провокацій з боку бойовиків. Жоден український військовий за минулу добу не загинув.

Your browser doesn’t support HTML5

Ситуація в АТО: «гаряче» у Дзержинську та поблизу Донецького аеропорту

Бойовики у ніч на 30 липня обстріляли Дзержинськ, що у Донецькому напрямку. Голова міліції Донецької області Владислав Аброськін на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомив, що внаслідок артилерійського удару по житлових кварталах загинули двоє чоловіків і поранена одна жінка. Окрім того, атака зруйнувала газопровід і знеструмила дві шахти – як наслідок, довелось евакуйовувати понад 200 шахтарів із-під землі. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл бойовиками міста Дзержинськ як теракт. Поблизу з Дзержинськом розташована Горлівка, яка підконтрольна бойовикам.

За інформацією речника Адміністрації президента з питань АТО Андрія Лисенка, зросла інтенсивність вогню і частота застосування висококаліберних гранат у районі Горлівки. На південь від Світлодарська було спокійно.

«Точки найбільших обстрілів – село Миколаївка, що між Горлівкою та Артемівськом, Майорськ і селище Ленінське Дзержинської міськради. Противник відпрацьовує по наших позиціях усі види озброєнь, окрім реактивної артилерії, і тримає їх у житлових кварталах Микитівського району Горлівки», – говорить Лисенко.

Пошкодження будівлі артилерійським снарядом у Горлівці, 30 липня 2014 року

«Нові кіборги» про життя біля Донецького аеропорту

Неспокійно і в районі Донецька: по всій лінії фронту від Авдіївки до Мар’їнки не припиняються обстріли і ворожі провокації, звітує Андрій Лисенко. Це підтверджують і бійці Збройних сил, що дислокуються поблизу з Донецьким аеропортом.

За словами вояків, зазвичай обстріли починаються після настання сутінок і тривають усю ніч – іноді впродовж доби. Додають, що коли їх атакують – стріляють у відповідь, а також проводять спостереження: звідки і з якої зброї атакував противник.

Боєць, що представляється як «Геркулес», розповідає, що активно обстрілюють і його «сусідів» – Авдіївку, Опитне, Мар’їнку. Говорить, що схвально ставиться до мирних переговорів та домовленостей про відведення зброї калібром, меншим від 100 міліметрів. Утім, додає, що на практиці ці угоди не виконуються:

Щодня працює важка артилерія, танки, самохідні артилерійські установки і решта
«Геркулес»

«Наразі на власні очі бачу і на власні вуха чую, що не дотримуються. Щодня працює важка артилерія, танки, самохідні артилерійські установки і решта. Я не бачу, щоб угоди виконувались», – наголошує він.

Бойовики залучають танки і активно бють артилерією

У луганському напрямку, звітує речник Адміністрації президента із питань АТО Андрій Лисенко, бойовики стріляють із гранатометів по Станиці Луганській. У районі Трьохізбенки незаконні збройні формування провели короткотривалий танковий обстріл. Ситуація там загострюється. По українських позиціях у Кримському відкрили мінометний вогонь, а у Первомайську – атакували із зенітних установок, мінометів, танків і 122-міліметрових гармат. У Щасті наразі спокійно, додає Лисенко.

Бойовики обстріляли українську армію на схід від Старогнатівки зі 122-міліметрових гармат і танка. Поблизу Гранітного, в районі Миколаївки та Чермалика були «дві ворожі збройні провокації». Водночас, від Павлополя до Широкина бойових дій не було, повідомив речник з питань АТО.

Натомість, в угрупованні «ДНР» заявляють про 61 порушення режиму тиші з боку українських військ.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці у «Фейсбук» пише, що вояки, які зараз дислокуються в Широкині, добре озброєні і займають вигідні позиції.

«Акцентую спеціально для диванних панікерів: навіть після демілітаризації Збройним силам знадобиться близько 15 хвилин, щоб у випадку наступу окупантів знову повернутися на свої позиції», – пише він.

Загалом, за його словами, за 29 липня через бойові дії четверо українських військових отримали поранення, а загиблих немає.