Чи посилюють США тиск на Росію?

«Насправді у повідомленнях у США цей крок називають поправками до вже запроваджених санкцій» – оглядач

Міністерство фінансів США повідомило про розширення кола осіб і компаній, що підлягають санкціям у відповідь на захоплення й анексію Росією Кримського півострова, а також у зв’язку з російською підтримкою війни на Донбасі.

Богдан Цюпин

Кореспондент «Голосу Америки» Богдан Цюпин коментував в ефірі програми «Свобода сьогодні» – на прямому зв’язку з Вашингтона – чи можна сказати, що США посилюють тиск на Росію?

– Фактично, ні. Хоча в оголошених адміністрацією у четвер подробицях йдеться про 26 нових юридичних та фізичних осіб, насправді у повідомленнях тут, у США, цей крок називають поправками до вже запроваджених санкцій.

Вісім нових названих об’єктів санкцій пов’язані з близьким до Путіна російським мільярдером Тимченком

Якщо конкретніше, то йдеться про осіб та компанії і, зокрема, банки, які допомагали «обходити» санкції. Наприклад, вісім нових названих об’єктів санкцій пов’язані з близьким до президента Володимира Путіна російським мільярдером Геннадієм Тимченком – щодо якого санкції були оголошені раніше.

До списку імен під санкціями також додані чотири українські посадовці з часів президентства Віктора Януковича. Також додані компанії, що оперують портами в анексованому Росією Криму тощо.

Тобто про якесь розширення економічного тиску на Росію – країну, яку Вашингтон звинувачує в агресивних діях, зараз не йдеться.

Можна почути думки, що це розширення списку осіб є відповіддю США на вето Росії під час голосування у Раді безпеки ООН 2 дні тому – на проект резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про збиття пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі

– Навряд чи, бо санкції готуються заздалегідь і саме тому, що так швидко за часом ці дві події відбулися, то навряд чи.

– У зв’язку з тим, що Росія співпрацювала із Заходом на переговорах з Іраном, після досягнення нещодавньої угоди лунали припущення, що Вашингтон, можливо, йде на компроміс з Москвою щодо України. Це нове оголошення про санкції розвіює ці припущення?

Посадовець міністерства фінансів сказав: «Ми будемо далі діяти, щоб наші санкції були ефективними, допоки мінські угоди не будуть виконані у повному обсязі»
Обама досі вважає, що санкції – це найоптимальніший для США спосіб дій у цій ситуації

– Можливо цей крок справді можна розглядати, як ще одне підтвердження позиції Сполучених Штатів. Америка не відступається від вимог до Росії – припинити розпалювати війну в Україні. Чільний посадовець міністерства фінансів Джон Сміт сказав, що дії американського уряду «підкреслюють рішучі наміри далі чинити тиск на Росію, за порушення міжнародних законів».

І ще одна цитата: «Наше послання чітке: ми будемо далі діяти, щоб наші санкції були ефективними, допоки мінські угоди не будуть виконані у повному обсязі».

Отже ми бачимо продовження політики адміністрації президента Обами, який постійно наголошує на тому, що підтримує Україну, засуджує російську агресію, надавати українській армії зброю наразі не буде, а натомість зосереджується на економічному й політичному тиску. Обама досі вважає, що санкції – це найоптимальніший для США спосіб дій у цій ситуації.