Пекін переміг Алмати і прийматиме зимову Олімпіаду-2022

Пекін святкує перемогу, 31 липня 2015 року

Алмати рекламували свій натуральний сніг та майже готову інфраструктуру

Зимова Олімпіада 2022 року пройде в столиці Китайської Народної Республіки Пекіні, який був фаворитом букмекерів. Керівництво цієї держави сподівається, що подія зблизить Китай із рештою світу та підштовхне населення більше займатися спортом. На проведення претендувало також найбільше місто Казахстану – Алмати. Утім, через рішення Міжнародного олімпійського комітету ця країна-претендент так і не стане першою центрально-азійською столицею зимової Олімпіади.

​Після південнокорейського міста Пхеньяна-2018 та японського Токіо-2020 естафету перехопив Пекін. Саме тут, за рішенням Міжнародного олімпійського комітету (МОК) пройдуть зимові Олімпійські ігри 2022 року. На тій же сесії МОК обрали швейцарську Лозанну столицею зимових юнацьких Олімпійських ігор 2020 року.

Президент МОК Томас Бах заявив, що, як він і очікував, великого розриву голосів між двома претендентами – Пекіном та Алмати – не було. Вони запропонували дві зовсім різні концепції проведення, додав він.

Китай радіє: за словами президента держави Сі Цзіньпіна, ігри заохотять 1,3 мільярда китайців більше цікавитись зимовими видами спорту.

«Це сприятиме взаєморозумінню між нашим народом та іншими цивілізаціями світу. Також це популяризує олімпійський дух. Для китайського уряду олімпійські цінності та така ініціатива Міжнародного олімпійського комітету багато означають», – сказав глава держави.

Томас Бах під час голосування

Пекін очищує повітря і готує штучний сніг

Мер Пекіна Ванг Аншун обіцяє, що місто зустріне гостей чистим повітрям – на цю екологічну програму бюджетом передбачено 130 мільярдів доларів. Ця проблема для китайської столиці стоїть гостро, утім є успіхи, каже Аншун. За останні два роки адміністрації столиці вдалось на 30% скоротити споживання вугілля та прибрати з доріг понад мільйон автомобілів, які продукують надшкідливі викиди.

Планується, що змагання в Пекіні пройдуть у трьох місцях: центральному Пекіні (церемонія відкриття, фігурне катання, шорт-трек, хокей, керлінг, змагання на ковзанах), північно-західному пекінському повіті Яньцин (гірськолижний спорт, бобслей, скелетон) і в місті Чжанцзякоу (лижні перегони, стрибки з трампліна, біатлон, сноуборд).

Члени китайської делегації святкують перемогу після оголошення результатів голосування

У Китаї працює 500 гірськолижних курортів

За словами президента Китайського Олімпійського комітету Ліу Пенга, гірськолижні курорти в Чжанцзякоу працюють уже кілька десятиліть. Він також додає, що ще 20 років тому Китай мав менше ніж 10 таких курортів, натомість зараз їх понад 500.

Аргументом проти Пекіна називали його малосніжність. На це Китай відповідав, що і в Альпах не завжди буває достатньо снігу, проте «піднебесна» має достатній запас води та можливість виготовляти штучний сніг.

Пекін-2022 використовуватиме штучне засніження – це доповнить природний снігопад
Ліу Пенг

«За прикладом попередніх Олімпійських ігор, Пекін-2022 використовуватиме штучне засніження – це доповнить природний снігопад. Навіть у пік своєї роботи, ця сніговиробна система споживатиме менше 1% місцевого водопостачання та мінімально впливатиме на навколишнє середовище», – говорить Ліу Пенг.

Алмати планували витратити на Олімпіаду небагато грошей

Єдиним суперником Пекіна було Алмати, місто у Казахстані. Решту заявок від європейських Львова, Кракова, Стокгольма і Осло зняли раніше. У змаганнях за Олімпіаду казахське місто робило акцент на «справжність» своєї зими – в середньому сніг тут іде 53 дні на рік. Також організатори акцентували та тому, що місто за радянських часів було центром радянського зимового спорту. Навіть гасло обрали відповідне «Будь собою!» («Keeping it real!»)

Алмати

У 2011 році в Алмати та столиці Казахстану Астані проходили Зимові Азійські ігри, для яких збудували кілька спортивних комплексів. А вже у 2017 році в Алмати відбудеться Зимова Універсіада, що потребує аналогічної інфраструктури. Саме на будівництві країна планувала економити, якби виборола перемогу в Пекіна. Міністр закордонних справ Казахстану Ерлан Ідрісов, звертаючись до Міжнародного олімпійського комітету, говорив, що бракує лише двох об’єктів – все решта в країні є.

«Країна не повинна бути суперпотужною і не має витрачати десятки мільярдів доларів на проведення Зимових ігор. Алмати є найстабільнішим варіантом для Олімпіади за понад 30 років», – казав Ерлан Ідрісов.

Зокрема, голова комітету заявок «Алмати-2022» Андрій Крюков раніше говорив, що «Олімпіада – це не тільки витрати, але ще і доходи». Із виділених державі 4,5 мільярдів доларів Казахстан планував витратити всього 1,7 мільярда доларів. Це порівняно невелика сума, адже Росія витратила на Олімпіаду в Сочі в 2014 році близько 50 мільярдів доларів.

Львів зняв заявку на олімпіаду в червні 2014 року

Утім, схоже, перемога Пекіна у змаганні може і позбавити Алмати певних проблем. Пересічні казахи мали «змішані почуття» через Олімпіаду, говорить місцева правозахисниця Бахитжан Торегожина. За її словами, люди раділи перспективі того, що збудують нові дороги до цієї важливої спортивної події. Також розрахували на те, що контроль із боку МОК завадить місцевим чиновникам вкрасти частину виділених на будівництво коштів. Проте, додає вона, зважаючи на світове падіння цін на нафту – головний експортний товар держави – фінансові можливості уряду зменшились. «Це означає, що країна не може дозволити собі провести таку масштабну міжнародну подію без жертв», – резюмує Торегожина.

Український Львів також спершу претендувало на проведення Зимової олімпіади-2022. Проте у червні 2014 року місто відмовилось від заявки. Тоді Національний олімпійський комітет пояснив рішення «політичним і економічним становищем в Україні». Вирішили, що Львів спробує свої сили в боротьбі за проведення зимових Олімпійських ігор 2026 року. Коментуючи це, президент МОК Томас Бах сказав, що «Львів має величезний потенціал для майбутнього розвитку».