Білоруси на українській війні бояться публічності

Українські військові після бою під Старогнатівкою, 10 серпня 2015 року (Фото - начмед «Госпітальєрів» Яна Зінкевич

У «Правому секторі» не чули, щоб загиблий Тіліженко «вербував білорусів», як пишуть сепаратистські сайти

Громадяни Білорусі, які воюють добровольцями в Україні, часто уникають публічності, розповідають речники батальйонів. Вояки побоюються реакції білоруської влади після повернення на батьківщину та переймаються за безпеку рідних. Для тих, хто залишив Білорусь і воює на Донбасі, порятунком могло би бути українське громадянство, проте воно майже недосяжне. У «Правому секторі», наприклад, ще жодному білорусу не вдалось його отримати, повідомив речник батальйону.

Український доброволець білоруського походження Віталій Тіліженко загинув під Волновахою у ніч на 10 серпня, відбиваючи танкову атаку супротивника. Він був бійцем першої штурмової роти 5-го окремого батальйону «Правого сектору». В українських медіа його називають вояком із «білоруської групи», а сепаратистські сайти зазначають, що Тіліженко «вербував» добровольців із Білорусі.

Артем Скоропадський

У військовому крилі «Правого сектору» є приблизно 40 іноземців, із них білорусів не більше ніж 10-15 осіб, говорить речник батальйону Артем Скоропадський. Він додає, що кілька білорусів є і у складі батальйону «ОУН».

Взагалі, це дивне формулювання, що він координував якусь роботу з білорусами. Ми не робимо відмінностей – білорус чи не білорус
Артем Скоропадський

Водночас, Скоропадський здивувався заявам про «якусь координацію за національною ознакою» у «Правому секторі»:

«Взагалі, це дивне формулювання, що він координував якусь роботу з білорусами. Ми не робимо відмінностей – білорус чи не білорус. У нас немає окремої білоруської сотні чи білоруської групи. Вони воюють у різних наших підрозділах», – каже Скоропадський.

Білорус-доброволець носить прапор на формі – Білозерська

У «Правому секторі» завжди були білоруси, ще з часів Майдану, згадує представниця Добровольчого українського корпусу Олена Білозерська. Вона додає, що один із перших загиблих під час протистоянь на Грушевського Михайло Жизневський також належав до «Правого сектору» і був родом із Білорусі.

Олена Білозерська

Олена розповідає, що знає одного білоруса, який зараз воює у складі батальйону, проте він дислокується на іншій базі, ніж вона. За словами Білозерської, чоловік уникає публічності, але носить на формі прапор рідної країни.

«І просить, коли я знімала якісь відео, не показувати його обличчя. Тому що, коли він повернеться, то може з ним режим Лукашенка розправитись», – додає вона.

У бою під Волновахою у ніч на 10 серпня поранили білоруса, імені не називають

Кілька білорусів у 5-му батальйоні «Правого сектору», де і воював Тіліженко, дійсно зараз воюють, розповідає речниця цього підрозділу Алла Мегель. Однак, ці люди воюють під «псевдами», адже дехто з них жив на вже окупованих частинах України, – а там залишились близькі, яких не варто наражати на небезпеку. Тому вони озвучують свою національність, додає вона, лише «у приватних розмовах».

Мегель розповідає, що під час бою, в якому загинув Тіліженко, ще одного білоруса поранили. Утім деталей вона не наводить.

«У мене є тільки псевдо загиблих хлопців, і ще немає псевдо хлопців, які на лікуванні. Ми притримуємо таку інформацію, тому що не хочемо, щоб їхні рідні дізнавались про це зі ЗМІ. Обов’язково є людина, яка спочатку повідомляє рідним про біду, і тільки потім каже медіа», – додає вона.

Білоруси, які приїжджають до нас, не мають надії повернутись на батьківщину – речник «Азова»

У полку «Азов» білорусів «не один, не два», а «приблизно відділення», говорить речник батальйону Степан Байда. Вони, переважно, на посадах інструкторів та волонтерів, додає чоловік.

«У них є деякі побоювання, але менші, ніж у росіян. І все-одно, ті білоруси, які приїжджають до нас, не мають надії повернутись на батьківщину», – каже Байда.

Деякі з них, продовжує речник, воюють уже рік та не пропустили жодної великої операції «Азова», проте не мають змоги отримати українське громадянство. Те саме підтверджує Артем Скоропадський про добровольців-білорусів «Правого сектору».

Зокрема, білорус із «Правого сектору» Рустам Док на своїй сторінці у Facebook повідомив, що йому у міграційні службі відмовили навіть прийняти документи на отримання статусу біженця.


Водночас, в іншому його повідомленні, Рустам розписав перелік речей, яких потребує «українсько-білоруська тактична група «Білорусь» у складі «Правого сектору». Фактично, це суперечить словам речника Скоропадського.

Російські та сепаратистські медіа неодноразово акцентували, що на боці України воюють іноземці. Часто називали американців, поляків та литовців.