«Розправа над заручниками»: у Москві судять руферів за перефарбовану зірку

Радянська зірка перемальована в українські кольори та український прапор на будівлі сталінської висотки розташованої на Котельницькій набережній. Москва, 20 серпня 2014 року

Вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали

У Таганському суді Москви 17 серпня розпочався процес у так званій «справі руферів». П'ятьох молодиків-бейсджамперів (бейсджампери – спортсмени, що стрибають з парашутом з висотних будинків) звинувачують у тому, що майже рік тому, 20 серпня 2014 року, вони пофарбували зірку на шпилі висотного будинку на Котельничеській набережній Москви жовтою і синьою фарбою та встановили там український прапор. Відразу після гучної акції київський руфер Григорій Mustang Wanted заявив, що це він перефарбував зірку і вивісив прапор України в центрі Москви. Фотографії він опублікував у соціальних мережах. Проте співробітники Слідчого комітету Росії затримали бейсджамперів, які під час акції стрибали з висотки, і порушили кримінальну справу за статтями «хуліганство» і «вандалізм». Їм загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Майже рік четверо бейсджамперів – 34-річний Олександр Погрєбов, 27-річні Олексій Широкожухов та Євгенія Короткова та 26-річна Ганна Лепьошкінапровели під домашнім арештом, до якого їх засудив ще минулого року Таганський суд Москви. П'ятий фігурант справи – 23-річний руфер Володимир Подрєзов – практично стільки ж часу провів у слідчому ізоляторі: суд відправив його під варту 28 серпня минулого року.

Спочатку слідство вважало, що це перші четверо перефарбували зірку і встановили прапор на шпилю висотки. Потім в мережі з'явилося звернення руфера Павла Ушивця, відомого як руфер Григорій Mustang Wanted, який взяв відповідальність за акцію на себе. І версія слідства змінилася – тепер слідчі вважають, що зірку перефарбували Володимир Подрєзов і Григорій Mustang. Вони ж і вивісили на будівлі прапор України. Четвірка ж руферів, знаючи, що Mustang перефарбовував зірку, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку

Погрєбов, Широкожухов, Короткова та Лепьошкіна не заперечують, що в ніч на 20 серпня перебували на даху висотки, однак заявляють, що нічого не фарбували і прапора не ставили. Звинувачення проти них будуються лише на свідченнях ще одного бейсджампера Кирила Ішутіна, у якого під час затримання знайшли наркотики. Ішутін каже, що хлопці та дівчата знали про акцію Мустанга і брали в ній участь.

Ольга Лукманова

Адвокат Олександра Погрєбова Ольга Лукманова розповіла Радіо Свобода про підготовку до судового процесу:

– Ми будемо заявляти про виклик свідків. Суддя сказала, що постарається забезпечити явку всіх свідків, але гарантій не дає, адже зараз літо, і багато відсутні, у відпустках.

– А кого б ви хотіли викликати в суд як свідків?

– Їх дуже багато, близько 30 осіб. Також будемо наполягати на тому, щоб запросили основного свідка – Ішутіна, який сидить за наркотики.

– Як розслідувалася ця справа?

– Купа доказів зібрана з порушенням КПК. Також не конкретизовано саме звинувачення, тобто не зрозуміло, у чому хлопці звинувачуються. Стрибали? Стрибали. Тим самим привертали увагу до зірки. А що саме, який масовий безлад вони чинили, що вони порушили – це не вказано. Звучать тільки політичні тези.

– Наскільки адекватним видається Вам обраний для хлопців запобіжний захід – домашній арешт? І що їм загрожує за статтями «хуліганство» і «вандалізм»?

За статтею «хуліганство» їм загрожує до 7 років, а за вандалізм – до 3 років. А запобіжний захід, я вважаю, суворий. У нас люди мільйони крадуть – і сидять під домашнім арештом...
Ольга Лукманова

– За статтею «хуліганство» їм загрожує до 7 років, а за вандалізм – до 3 років. А запобіжний захід, я вважаю, суворий. У нас люди мільйони крадуть – і сидять під домашнім арештом...

– І що вони втратили за цей рік, перебуваючи під домашнім арештом?

– Не працювали перші півроку, поки тривало слідство. Вже ближче до кінця слідства їм дозволили працювати. Зараз двоє працюють – Широкожухов і Погрєбов.

– А чому вони не спілкуються з пресою?

– На підставі постанови суду їм заборонено спілкуватися зі сторонніми людьми, крім родичів.

Громадський активіст Павло Шелков стверджує, що обвинувачені руфери дійсно не мають стосунку до зірки і прапору, а зараз просто є заручниками російських слідчих, яким би дуже хотілося дістати руфера Мустанга:

Я вважав, що ці люди зазнали політичних репресій за політичні переконання, які збігаються з моїми. Але з'ясувалося, що ці люди не мають політичних поглядів, а просто стрибали з цієї висотки. Виявилося, що зірку пофарбував Мустанг, а хлопці опинилися не в тому місці і не в той час
Павло Шелков

– Я з ними особисто не знайомий. Я поїхав туди відразу після затримання, оскільки поширена інформація у ЗМІ дозволила мені припускати, що ці люди вчинили такий вчинок – пофарбували зірку, що в моїх очах було такою протестною акцією. Я вважав, що ці люди зазнали політичних репресій за політичні переконання, які збігаються з моїми, бо я підтримую Україну з першого дня. Але з'ясувалося, що ці люди не мають політичних поглядів, а просто стрибали з цієї висотки. Я вважаю, що це просто політична розправа. Виявилося, що зірку пофарбував Мустанг, а хлопці опинилися не в тому місці і не в той час, просто потрапили під роздачу.

– Як Ви це зрозуміли?

Хлопці ніколи нічого і думати не могли проти Путіна і режиму, не мають думки щодо війни з Україною і так далі. Було помітно, що це не наш контингент, не ті, хто виходить на Болотну
Павло Шелков

– Я спілкувався з мамою одного із хлопців, з дівчиною іншого, і моя розмова показала, що для них ця ситуація зовсім несподівана, і хлопці ніколи нічого і думати не могли проти Путіна і режиму, не мають думки щодо війни з Україною і так далі. Було помітно, що це не наш контингент, не ті, хто виходить на Болотну, і так далі. Вони такі фанатики спорту, і вони всі свої гроші витрачали на те, що залазили на ці будівлі і стрибали з них, у них таке хобі.

– Але їхня справа все-таки політична?

При цьому вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали
Павло Шелков

– Це абсолютно політична справа, але це розправа не над активістами, які підтримали Україну, а це розправа над заручниками, яких режим карає показово, абсолютно чітко розуміючи, що вони тут зовсім ні до чого. Є людина, яка зізналася. Хоча для мене пофарбувати якийсь елемент інтер'єру – це не злочин. Ну, пофарбували і пофарбували – перефарбуйте в інший колір, а з цього роздули проблему світового масштабу, справу веде особисто голова Слідчого комітету. І при цьому вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали.

– З якого боку це характеризує правоохоронну систему і державу в цілому?

– Вони поводяться як представники терористичної держави, яка вважає себе вправі карати громадян за злочини, яких вони не скоювали. Ось ми захопили випадкових людей, і якщо пан Мустанг приїде і не здасться Слідчому комітету, щоб ми його тут розіп'яли, ми тоді заручників випустимо.

– А Мустанг приїде, як Ви думаєте?

– А з якого переляку він повинен приїжджати? Якби це були його соратники, він би, можливо, й подумав. Але це зовсім аполітичні люди, їм начхати на те, що відбувається в Росії, начхати на війну з Україною. Ось вони і поплатилися зараз за те, що у них немає політичної позиції, опинилися зараз в такій ситуації.


Раніше українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера Павла Ушивця, відомого як Григорій Mustang Wanted. МВС Росії оголосило його в міжнародний розшук. Народний депутат Антон Геращенко повідомив ЗМІ, що Мустанг «зібрався змінити прізвище та ім'я, та так, щоб вони стали поперек горла в Росії і, навпаки, надихали українців на нові звершення», і пообіцяв допомогти Ушивцю в цьому питанні. Геращенко додав, що знає «нові» ім'я та прізвище Мустанга, але озвучувати їх він поки не збирається.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода