Росія готує «криваві провокації» на Донбасі – секретар РНБО

Жінка біля зруйнованого внаслідок обстрілу будинку. Селище Сартана, що поблизу Маріуполя. 17 серпня 2015 року

«День нашої Незалежності є чорною датою для Росії, і саме тому вони готуються вчинити провокації» – Турчинов

Напередодні Дня Незалежності України Київ та проросійські сепаратисти обмінялися заявами про підготовку «провокацій» протилежною стороною і приготувань до наступу на позиції одне одного. Українські ж військові експерти зауважують, що саме українські підрозділи будують на сході України систему оборонних укріплень і кілька ліній оборони, а сепаратисти таких робіт не здійснюють – що може свідчити про наміри сторін у плані наступу чи оборони.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія готує «криваві провокації» на Донбасі – секретар РНБО

Найгостріші заяви з українського боку робив у ці дні секретар РНБО України Олександр Турчинов. За повідомленням РНБО, 14 серпня він заявив: «Не є таємницею, що Росію дуже дратує наша Незалежність. День нашої Незалежності є чорною датою для Росії, і саме тому вони готуються вчинити всі провокації на День Незалежності чи днем раніше».

«Відтак ми посилили нашу готовність до провокацій агресора», – додав Турчинов.

Турчинов не виключає провокацій Росії на День Незалежності України:


А 10 серпня Олександр Турчинов, якого зараховують до «яструбів» в українському керівництві, зробив ще жорсткішу заяву, звинувативши Росію у підготовці «кривавих провокацій» на сході України.

«На окупованих територіях російські спецслужби проводять відбір людних об’єктів: садків, шкіл, житлових будинків, інфраструктурних об’єктів і працюють над сценаріями організації терористичних актів», – заявив Турчинов.

Зруйнований внаслідок обстрілу будинок у Донецьку. 17 серпня 2015 року

За словами секретаря РНБО України, метою «кривавих терористичних нападів є відволікання світової уваги від відповідальності Росії за збиття «Боїнга», виправдання російської агресії, а також позбавлення України світової підтримки та її міжнародна ізоляція».

Олександр Турчинов: Росія готує «криваві провокації» на Донбасі:


«Перефарбовані танки» і українська уніформа у сепаратистів

Українські військові речники також звинуватили сепаратистів на Донбасі у перефарбуванні важкої бронетехніки в українські кольори і підготовці «провокацій».

Бойовики готуються якусь провокацію і для цього викрасили свої бойові машини під колір військ АТО
Ярослав Чепурний

«У Новоазовську наші розвідники спостерігали шість танків, які були пофарбовані у колір, який використовується українськими військами в АТО. Тобто, це відповідні полоси на танках і навіть прапори. Бойовики готуються якусь провокацію і для цього викрасили свої бойові машини під колір військ АТО», – повідомив речник штабу АТО сектору «М» Ярослав Чепурний.

Минулого тижня з’явилось також і повідомлення прес-центру АТО про те, що в угрупованні «ЛНР» шиють українські військові уніформи – знову ж з метою, як було сказано, проведення «провокацій».

Фабрика з пошиття уніформ українського зразка розташована, за даними прес-центру АТО, в місті Свердловську Луганської області – він перебуває під контролем угруповання «ЛНР». Усього сепаратисти нібито шиють 200 українських військових уніформ.

Неодноразово тероризували місцеве населення, вбравшись в українські уніформи, вони готові вдатися до подібної тактики знову

«Згідно з даними, ворог активно готується до провокацій, намагаючись з усіх сил звинуватити Збройні сили України в ескалації конфлікту… Той факт, що (терористи) неодноразово тероризували місцеве населення, вбравшись в українські уніформи, свідчить, що вони готові вдатися до подібної тактики знову», – заявив прес-центр АТО.

А прес-центр СБУ повідомив днями про затримання на Харківщині членів диверсійної групи, які намагалися підірвати залізницю на ділянці руху «Куп’янськ-Святогірськ».

«Напередодні Дня Незалежності терористи готувалися підірвати потяг із військовою технікою ЗСУ. Вибухівку диверсанти планували закласти під залізничні колії на ділянці руху «Куп’янськ-Святогірськ» у Куп’янському районі», – йдеться у повідомленні СБУ.

Реакція Росії і сепаратистів

Міністерство закордонних справ Росії 17 серпня поклало на владу України відповідальність за негативні наслідки «провокаційних дій» на сході України, в яких Москва звинувачує Київ.

«Войовнича риторика, що лунає сьогодні з боку України і заохочується низкою її закордонних покровителів, викликає серйозне занепокоєння і вочевидь свідчить про намір підготувати громадську думку до чергової спроби силового вирішення української кризи», – мовиться в заяві МЗС Росії.

У Москві, зокрема, стверджують, що українські силовики в багато разів збільшили обстріли окупованих територій Донецької і Луганської областей із усіх різновидів озброєнь. Але при цьому в заяві нічого не сказано про такі дії об’єднаних сепаратистських і російських сил у частині Донбасу, на які відповідають українські силовики.

Про те, що Київ нібито готує наступ цими днями, заявив і один з ватажків угруповання «ЛНР» Ігор Ященко.

«За нашою інформацією, наступ почнеться в найближчі дні. Активізувались безпілотники над блокпостами і позиціями в ключових для наступу місцях. Противник провокує обстріли «ополчення», аби викрити систему вогню», – сказав Ященко в інтерв’ю одному з сепаратистських видань.

За його словами, українські силовики нібито хочуть завершити наступальну операцію «до настання сезону дощів».

«ЗСУ планують завершити захоплення «республік» не пізніше жовтня, оскільки багно і сльота значно ускладнять пересування української військової техніки», – додав Ященко.

Сепаратисти: київські силовики планують наступ на «ЛНР» та «ДНР» в найближчі дні:


Україна готується до оборони – радник начальника Генштабу ЗСУ

Україна будує укріплення, щоб вести оборону в разі спроб наступу. З боку російсько-терористичних військ нічого не будують. З цього можна зробити висновок, хто готується до оборони, а хто до наступу
Руслан Кавацюк
Вони постійно заявляють, що хочуть розширити територію, якою володіють, до адміністративних меж Луганської та Донецької областей
Руслан Кавацюк

В інтерв’ю Радіо Свобода радник начальника Генштабу Збройних сил України Руслан Кавацюк закликав враховувати реальну ситуацію уздовж лінії розмежування на Донбасі для того, аби судити про наміри тієї чи іншої сторони.

«Факти є такі: з боку Збройних сил України, з боку загалом української держави є дотримання Мінських угод. Україна будує на лінії розмежування відповідні укріплення для того, щоб вести оборону в разі спроб наступу. З боку російсько-терористичних військ немає укріплень, вони нічого не будують. Відповідно, з цього можна зробити висновок, хто готується до оборони, а хто до наступу», – сказав Кавацюк.

«А якби вони готувались до оборони, то вони б окопувалися, робили інженерні і фортифікаційні споруди. Вони цього всього не роблять. Навпаки, вони постійно заявляють про те, що хочуть розширити територію, якою вони володіють, до адміністративних меж Луганської та Донецької областей», – додав радник в інтерв’ю.

Нині сепаратисти контролюють менше ніж 40 відсотків території Донецької та Луганської областей.