Росія боїться вільної торгівлі України і ЄС

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін узгодив із керівником НАТО Єнсом Столтенберґом його візит в Україну

Міністр Клімкін у понеділок готував у НАТО історичний візит і зустрічався з ЄС і Росією щодо зони вільної торгівлі

Брюссель – Консультації між Україною, Росією та ЄС навколо зони вільної торгівлі, яка набуде чинності з нового року, завершилися у Брюсселі без практичних досягнень. Результат такий: переговори далі триватимуть, хоча Росія знову спробувала розширити свій список претензій, зауважив голова зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін. Водночас, його зустріч із генеральним секретарем НАТО виявилася значно пліднішою на добрі новини.

Тристоронні консультації в Брюсселі за участі міністрів України, Росії та представників ЄС закінчилися неочікувано швидко. Як кажуть дипломати, предметне обговорення на політичному рівні було практично відсутнє.

Голова українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін після їхнього завершення зазначив, що єдиним результатом є домовленість, що експерти від кожної зі сторін далі працюватимуть над розробкою практичних рекомендацій у сфері митного адміністрування, технічних бар’єрів у торгівлі та щодо фітосанітарних перешкод. Після цього буде призначена нова міністерська зустріч.

Your browser doesn’t support HTML5

Чи бути новому «нормандському формату» вирішать до кінця тижня – Клімкін

Тим часом, нещодавнє рішення Москви щодо нового ембарго, цього разу на українську продукцію сільського господарства, може позбавити сенсу будь-які подальші консультації, зауважив керівник МЗС України.

Багато з наших експортерів вже послідовно шукають виходу на нові ринки і не сподіваються на російський
Павло Клімкін

«Російська сторона з самого початку порушила питання про можливість розширення списку своїх претензій. Хоча ми не бачимо і не отримали жодного обґрунтування і по відомому списку, – пояснив він. – Я російській стороні навів цифри нашого агроекспорту до Росії, що складає 175 мільйонів євро за сім місяців. Кілька днів тому ми в МЗС перезавантажили раду експортерів. Багато з наших експортерів вже послідовно шукають виходу на нові ринки і не сподіваються на російський».

Тим часом з європейських дипломатичних джерел відомо, що у Брюсселі, власне, надії на досягнення до кінця цього року з Росією якихось істотних домовленостей щодо її так би мовити «занепокоєнь» українсько-європейською ЗВТ, майже немає.

Голова НАТО вперше в історії візьме участь у засіданні РНБО України

Водночас, більш насиченою та результативною виявилася зустріч Павла Клімкіна в іншій установі Брюсселя, а саме, із головою НАТО Єнсом Столтенберґом.

Міністр Клімкін узгодив із керівником альянсу його візит в Україну. Як стало відомо, Столтенберґ із президентом візьмуть участь в офіційному відкритті навчань у царині (громадянської) безпеки. В рамках візиту він також вперше в історії візьме участь у засіданні РНБО України.

Також протягом цієї поїздки до Києва, дати якої ще не називають, хоча відомо, що це буде ще цього місяця, очікується створення повноцінного посольства НАТО в Україні.

Ми підпишемо угоду про статус представництва НАТО в Україні, тобто, створюємо справжнє посольство альянсу в Україні
Павло Клімкін

«Ми відходимо від концепції офісу зв’язку НАТО й підпишемо угоду про статус представництва НАТО в Україні, тобто, створюємо справжнє посольство альянсу в Україні», – повідомив Клімкін у Брюсселі.

Логічно, що в НАТО нині також обговорили ситуацію на Донбасі. «Ми детально визначили, як відбуватиметься подальша взаємодія з НАТО у сприянні імплементації мінських угод», – заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Крім того, щодо врегулювання ситуації на Донбасі, міністр пояснив Радіо Свобода, що бути, чи не бути новій зустрічі в «нормандському форматі» (за участі України, Росії, Німеччини та Франції) вирішать до кінця цього тижня.

«Ми ведемо консультації щодо можливості зустрічі в «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ. Але, звичайно, передумовою для успішного проведення цієї зустрічі має служити впевненість у результатах, – пояснив голова МЗС. – Подивимося, які результати будуть досягнуті сьогодні (7 вересня – ред.) у Мінську, де відбувається зустріч тристоронньої контактної групи. На основі цього рішення щодо проведення зустрічі в «нормандському форматі» рішення буде ухвалене до кінця цього тижня».

Відомо також, що за проведення такої зустрічі 7 вересня висловився й президент Франції Франсуа Олланд, який каже, що голови МЗС країн «нормандської четвірки» проведуть переговори вже в найближчі дні у Парижі перед сесією Генеральної асамблеї ООН.