Демчишин обіцяє узгодити постачання газу з Росії упродовж двох тижнів

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляє, що рішення щодо постачання російського газу в Україну у рамках так званого нового «зимового» пакета на період нового опалювального сезону буде ухвалене цього чи наступного тижня.

За його словами, ціна російського газу, згідно з формулою контракту від 2009 року, на четвертий квартал 2015 року становить 252 долари за тисячу кубів і є неринковою.

Демчишин зазначив, що вартість транспортування російського газу територією України наразі становить 32 долари за тисячу кубічних метрів.

«Нафтогаз України» з 1 липня зупинив закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання і нині купує газ тільки в Європі. Попередній осінньо-зимовий сезон пройшов за тимчасовими домовленостями, яких досягли за посередництва Європейського союзу.

«Газпром» і «Нафтогаз» у червні 2014 року подали зустрічі позовні заяви до Стокгольмського арбітражу. Москва вимагає погасити заборгованість за газ, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні.

11 вересня у Відні відбулася двостороння зустріч представників Росії та ЄС щодо питань газопостачання. Одне з ключових питань цієї зустрічі – транзит російського газу через територію України. Раніше планувалося, що у цей день відбудеться тристороннє обговорення енергопитань за участю України. Але цю зустріч відклали на кінець вересня.