У Дніпропетровську досі не впізнані 164 воїни АТО – ОДА

Група «Чорний тюльпан» із ексгумованим тілом загиблого воїна

Наразі на Дніпропетровщині залишаються невпізнаними ще 164 загиблих військових, тіла яких були доставлені до Дніпропетровської області, повідомили в департаменті взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи обласної державної адміністрації.

За словами директора департаменту Ірини Федорчук, що наведені в повідомленні, існує певна проблема з пошуком рідних загиблих: «Є психологічний фактор, коли люди не хочуть вірити в те, що їхні близькі загинули. Сподіваються, що вони перебувають у полоні. Тому і не приходять здавати аналізи або категорично відмовляються від цих процедур».

Тим часом завдяки експертизі ДНК встановлені імена 235 загиблих воїнів антитерористичної операції, це жителі практично всіх регіонів України, інформують в ОДА.

Зокрема, вже впізнані 98 загиблих, які раніше були поховані на Краснопільському кладовищі. Після ідентифікації рідні 88 воїнів вирішили перепоховати їх на рідній землі, а родини десятьох залишили їх покоїтися разом із побратимами. Як повідомили в ОДА, цим бійцям на Краснопільському кладовищі встановили пам’ятники в єдиному стилі, відкрили меморіал, там також буде створена алея пам’яті захисників Вітчизни.

Іще 730 бійців, тіла яких доставили до Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи з початку проведення АТО, рідні впізнали візуально, мовиться в повідомленні.

Загалом за цей час до цього бюро доставили 1129 тіл бійців, загиблих у зоні АТО.

«Для пошуку зниклих безвісти на Дніпропетровщині працюють «гарячі лінії». За номерами 093 801 84 98 (робоча група слідчого управління ГУМВС України в Дніпропетровській області) та 744 48 13 (департамент взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації) спеціалісти розкажуть, як діяти та куди звертатися, якщо ваш родич зник безвісти або є інформація про його загибель у зоні АТО», – повідомили у Дніпропетровській ОДА.

Антитерористична операція, як офіційно називаються бойові дії спершу проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів, а потім проти спільних сепаратистсько-російських сил у частині сходу України триває від квітня 2014 року.