Київ денонсував угоду з Росією про добудову Хмельницької АЕС

Хмельницька АЕС. 2013 рік

«Треба переходити на американські та європейські паливні елементи, а тим часом подбати про виробництво ядерного палива в Україні» – депутат

Київ – Закон про денонсацію українсько-російської угоди про добудову Хмельницької АЕС ухвалила сьогодні Верховна Рада. Підтримали цей документ усі фракції, крім «Опозиційного блоку». У парламенті й уряді наголошують, що атомні станції виробляють основну кількість електроенергії в Україні, відтак вони мають поетапно відмовлятися і від російського обслуговування, і від російського палива. Частина ж експертів вважає такий крок передчасним та непродуманим.

Your browser doesn’t support HTML5

Київ денонсував угоду з Росією про добудову Хмельницької АЕС

Росія не добудовуватиме третій та четвертий енергоблоки Хмельницької атомної електростанції. Міжурядову угоду про цей проект Верховна Рада денонсувала і скасувала закон, в якому йшлося про порядок цього будівництва.

Український Кабінет міністрів, який виступив ініціатором денонсанції, у пояснювальній записці до закону назвав спорудження третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС одним із пріоритетних завдань у галузі ядерної енергетики. Однак, наголосили в уряді, Росія не виконала своїх зобовʼязань за угодою від 2010 року: будівництво не розпочалося.

Російська сторона денонсацію поки не коментувала: жодної інформації про припинення партнерства не наводять ні МЗС Росії, ні корпорація «Росатом».

Треба згортати співпрацю з Росією, нам не потрібні угоди з нею в атомній енергетиці
Олександр Светелік

Заступник міністра енергетики Олександр Светелік, обґрунтовуючи необхідність ухвалення законопроекту на засіданні парламенту в середу, зазначив, що документ зменшить енергетичну залежність України від Росії.

«Треба згортати співпрацю з Росією, нам не потрібні угоди з нею в атомній енергетиці. Потрібен новий закон про добудову енергоблоків», – додав заступник міністра.

Олег Ляшко

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що його політична сила підтримує цей законопроект, однак звинуватив міністра енергетики Володимира Демчишина в тому, що він тим часом не припиняє закупівлі в Росії вугілля та електроенергії, проте, на думку Ляшка, зриває підготовку до зими. Днем раніше Демчишин заявляв, що закупівлі з Росії є мінімальними, і що Україна в цілому до опалювального сезону готова.

Рецепт проти залежності: переходити на західне ядерне паливо і починати виробляти своє

Олег Медуниця

Україна поетапно зменшує свою залежність від Росії, відмовляючись від її послуг в ядерній енергетиці, однак, добудова енергоблоків – не єдиний приклад такої залежності, заявив Радіо Свобода депутат від «Народного фронту», член бюджетного комітету Олег Медуниця.

Треба подбати про виробництво ядерного палива в Україні. Для цього є всі передумови
Олег Медуниця

«Зовнішньоторговельні інтереси України переміщуються зі східного напрямку в західний. В останні роки Україна дедалі більше завантажує на АЕС американського палива. Треба поступово відмовлятися від російських паливних елементів, переходячи на американські та європейські, а тим часом подбати про виробництво ядерного палива в Україні. Для цього є всі передумови: і науково-технічний потенціал, і родовища. Якщо буде можливість підтримати цю ідею з державного бюджету – ми обов’язково все зробимо», – підсумовує Олег Медуниця.

Про те, що Росія без жодних пояснень зупинила підготовку до будівництва енергоблоків на Хмельниччині, урядовці й експерти заявляли ще в кінці червня під час четвертого щорічного Українського ядерного форуму. Вони закликали парламент якнайшвидше вийти з українсько-російської угоди, щоб держава мала змогу знайти іншого інвестора. У форумі брала участь чеська компанія Skoda JS, яка модернізувала чеську атомну енергетику і не заперечувала проти того, щоб добудувати українські енергоблоки.

Юрій Корольчук

Водночас, енергетичний експерт Юрій Корольчук висловлює скепсис як щодо того, що ця компанія зменшить залежність української енергетики від Росії, так і щодо наявності в України власних коштів на добудову.

Нині немає урядового рішення про іншу компанію, яка б добудовувала, і про джерела фінансування
Юрій Корольчук

«Денонсація угоди – політичне рішення, бо і конфлікт з Росією триває, і невдовзі – вибори. На жаль, цей крок викликає здивування, бо нині немає урядового рішення про іншу компанію, яка б добудовувала, і про джерела фінансування. Говорять про чеську філію компанії «Шкода», яка насправді теж належить Росії. До того ж, ця компанія не володіє всіма необхідними технологіями», – уточнює аналітик.

За словами Корольчука, угода про Хмельницьку АЕС й раніше була заморожена: Росія не почала будівництва енергоблоків. Але її остаточне розірвання може викликати збитки держави через компенсації на судові процеси.

Окрім того, за словами Корольчука, російський проект коштував три мільярди доларів і передбачав російський же кредит на будівництво. Інші ж компанії, припускає Корольчук, не стануть використовувати наявні фундаменти й стіни, відтак, проект може суттєво здорожчати.

Через дефіцит вугілля в Україні зросло навантаження на атомні електростанції: нині чотири АЕС виробляють 55% електроенергії в Україні, повідомляє Міненерго.