Радикальна партія виганятиме зрадника із парламенту – Ляшко

Олег Ляшко. Архівне фото

Напередодні Артем Вітко заявив, що виходить із фракції Радикальної партії через «політичну проституцію та корупцію»

Один із народних депутатів Радикальної партії заарештований за звинуваченням у корупції, інший – вийшов із фракції. У відповідь лідер партії Олег Ляшко звинувачує президента України в корупції та вимагає імпічменту Петра Порошенка. На місцеві вибори 25 жовтня партія піде як опозиційна до президента та уряду політична сила.

Your browser doesn’t support HTML5

Радикальна партія виганятиме зрадника із парламенту – Ляшко

Радикальна партія Олега Ляшка заявила про «знищення українського парламентаризму» та виключила зі своїх лав народного депутата Артема Вітка – той написав заяву про вихід із фракції після корупційного скандалу з іншим депутатом-радикалом Ігорем Мосійчуком. Обраний по партійному списку Вітко заявив, що обурений, як він висловився, «політичною проституцією та корупцією».

Your browser doesn’t support HTML5

Радикальна партія хоче вигнати «зрадника» з парламенту


Тепер партія вимагатиме позбавлення Вітка статусу народного депутата, заявив Ляшко.

Наш з’їзд має право припинити його повноваження як зрадника українського народу та виборців
Олег Ляшко

«Оскільки Артем Вітко, який був обраний за списком Радикальної партії на виборах минулого року, подав заяву про вихід із нашої фракції, відповідно до частини 6 статті 80 Конституції (мається на увазі насправді 81-га стаття – ред.) наш з’їзд має право припинити його повноваження як зрадника українського народу та виборців», – заявив Олег Ляшко.

Відповідне рішення було ухвалене одноголосно на загальному з’їзді партії, його передадуть до Верховної Ради. Замість Вітка радикали пропонують Тетяну Юзькову – наступну в виборчому списку партії.

Ігор Коліушко

За словами голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, такої практики в країні ще не було, але теоретично Конституція це дозволяє.

«Треба дивитися, що регламент говорить на цю тему, що закон народного депутата говорить. Завжди депутати не виходять самі з фракції, а їх виключать, тому ця норма на них не поширюється», – наголосив Коліушко. Втім, експерт додав, що дуже багато залежить від деталей, які поки йому невідомі.

Депутата-радикала звинуватили в корупції

Підставою для виходу Вітка із лав фракції став відеозапис, продемонстрований у Верховній Раді за ініціативою генерального прокурора Віктора Шокіна. На записі людина, схожа на народного депутата-радикала Ігоря Мосійчука бере хабаря та висловлює готовність «прикрити» незаконні дії співбесідника від міліції.


Після голосування депутатів про зняття недоторканності, Мосійчука затримали прямо в залі парламенту, а Генпрокуратура наразі висунула йому звинувачення за п’ятьма статтями Кримінального кодексу. Зокрема: погрози посадовим особам, хуліганство, хабарництво, погрози суддям та втручання в діяльність судових органів.

Також правоохоронці провели низку обшуків в офісах Радикальної партії та кабінеті самого Мосійчука.

На суді народний депутат пригрозив оголосити голодування, якщо його заарештують та назвав справу сфальсифікованою.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що відео могло бути сфальсифікованим, але пообіцяв, що не буде відстоювати Мосійчука, якщо той дійсно порушив закон. Поки що радикали називають арешт переслідуванням та у відповідь звинувачують у корупції президента та членів його фракції у Верховній Раді. Рішення про зняття недоторканності партія планує оскаржити в Конституційному суді.

«Наша фракція голосувала за зняття депутатської недоторканності, але поки ця норма є в Конституції, ані голова Верховної Ради, ані будь хто інший не може на це чхати. Того, що вчора (17 вересня – ред.) відбувалося у стінах українського парламенту, не було за часів банди Януковича», – заявив Ляшко. Його також обурило, що Мосійчуку не дали висловитися після обвинувачень.

«Ми вимагаємо від парламенту прийняття закону про тимчасові слідчі комісії, для того, щоб розпочати процедуру імпічменту президента Порошенка за корупцію», – заявив Ляшко.

Також одноголосно загальний з’їзд ухвалив резолюцію стосовно «знищення парламентаризму в Україні».


Як розповів Радіо Свобода заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка Василь Амельченко, партійний з’їзд був запланований раніше, але тема мала бути інша.

«Ми оголошуємо про участь нашої команди по всій Україні в місцевих виборах. Це головне питання на сьогодні», – заявив Амельченко. За словами заступника Ляшка, перехід радикалів в опозицію не зруйнував жодних домовленостей по блокуванню в регіонах, на місцеві вибори 25 жовтня вони йдуть, як і планувалося. Кандидатів обіцяють оголосити пізніше.