Тягнибок учетверте побував на допиті

Фотографія з сайту МВС України, на якій позначено голову партії «Свобода» Олега Тягнибока під час сутичок під будівлею Верховної Ради 31 серпня 2015 року

Антон Геращенко підозрює, що лідери партії «Свобода» «накачували активістів агресією та ненавистю»

Понад 10 обшуків провели правоохоронці в активістів партії «Свобода», заявляє лідер цієї політичної сили Олег Тягнибок. Зокрема, обшук відбувся в помешканні екс-депутата Юрія Сиротюка, якого за рішенням суду взяли під варту на 60 діб. За словами лідера «Свободи», правоохоронці здійснюють політичну розправу над партією. Між тим, експерти зазначають, що судове переслідування активістів за події 31 серпня навряд чи істотно вплине на перспективи «Свободи» на місцевих виборах.

Your browser doesn’t support HTML5

Тягнибок учетверте побував на допиті

24 вересня Олег Тягнибок вчетверте побував на допиті у Головному слідчому управлінні МВС у справі сутички під парламентом 31 серпня. Він заявляє про свою непричетність до будь-яких проявів тероризму, а також звинувачує владу у намаганні заборонити діяльність «Свободи». Олег Тягнибок каже, що не може розголошувати дані досудового слідства, однак зазначає, що правоохоронці розпитували його про поїздку в розташування одного з добровольчих батальйонів у зоні АТО.

Як заявляв раніше член колегії Міністерства внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко, слідство встановлює, про що Олег Тягнибок говорив із бійцями підрозділу «Січ». За його словами, не виключено, «що це було накачування ненавистю і агресією».

Якщо буде встановлено факт підбурювання бійців з боку Тягнибока та інших діячів партії «Свобода» до участі у масових акціях біля Ради з використанням зброї та бойових гранат, це може означати співучасть у вбивстві
Антон Геращенко

«Якщо слідством буде встановлено факт підбурювання бійців із спецпідрозділу «Січ» з боку Олега Тягнибока та інших діячів партії «Свобода» до участі у масових акціях біля Верховної Ради з використанням зброї та бойових гранат, це може означати притягнення їх до кримінальної відповідальності за співучасть у вбивстві співробітників Національної гвардії», – написав Антон Геращенко на своїй сторінці у мережі Facebook.

«Свобода» веде кампанію в системі «зрада-перемога» – експерт

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Олега Тягнибока «агентом Кремля».

За словами очільника київського осередку партії «Свобода» Андрія Мохника, такі заяви урядовця свідчать про політичний характер переслідувань.

«Ще не розвіявся дим від вибухового пристрою, як Аваков уже заявив, що винні «Свобода» та Олег Тягнибок. Міністр внутрішніх справ має розслідувати, а не порушувати один із фундаментальних принципів права – презумпцію невинуватості», – каже він.

Євген Магда

Між тим, затримання своїх активістів партія «Свобода» намагається використати у своїй передвиборчій кампанії. Зокрема, арештований на 60 діб у рамках розслідування подій 31 серпня екс-депутат Юрій Сиротюк очолить виборчий список «Свободи» до Київради.

Проте політичний експерт Євген Магда сумнівається, що це може істотно вплинути на симпатії виборців.

«Зараз наше суспільство живе в системі координат «зрада-перемога». Тож не виключено, що «Свобода» буде розкручувати тему, що влада тисне на патріотів. Але сумнівно, що це дозволить їй продовжити натиск на Центр і Схід, як це було в 2012 році», – зазначає він.

Фотографія з сайту МВС України, на якій позначено представника партії «Свобода» Юрія Сиротюка під час сутичок під будівлею Верховної Ради 31 серпня 2015 року

На думку Євгена Магди, значно краще на популярність «Свободи» може вплинути їхня пропозиція про спільні дії із «Правим сектором». Адже, за словами Магди, «політики, які спроможні об’єднуватися, користуються об’єктивним попитом у виборців».

31 серпня під час розгляду у парламенті змін до Конституції під Верховною Радою відбулася сутичка, а у бійців Нацгвардії кинули декілька вибухових пристроїв. Внаслідок цього загинули троє національних гвардійців і ще понад сто були поранені. За підозрою в організації масових заворушень заарештовані 17 осіб, а ще, щонайменше, троє осіб перебувають під домашнім арештом.

На цю ж тему:

17.09.2015
Аваков: керівництво ВО «Свобода» зустрічалося з бійцями «Січі» перед сутичками 31 серпня

Вибух під Верховною Радою 31 серпня був наперед спланований – керівник МВС далі