Російські агентства не дійшли згоди, чи делегація Росії в ООН ігнорувала виступ Порошенка

Петро Порошенко виступає на саміті щодо цілей сталого розвитку ООН, Нью-Йорк, 27 вересня 2015 року

Російські агентства новин поширили кілька повідомлень протилежного змісту щодо нібито бойкоту делегацією Росії виступу президента України Петра Порошенка в неділю в Організації Об’єднаних Націй.

Агентство «ТАСС» повідомило з посиланням на неназваного «чільного російського дипломата», ніби російська делегація залишила залу засідань Генеральної асамблеї ООН під час виступу Порошенка на саміті щодо цілей сталого розвитку.

За твердженням цього дипломата, як його передало «ТАСС», це був «протест проти відверто політизованої й агресивної промови, яка цілком не відповідала заявленій темі саміту». Та при цьому, поінформувало це агентство, один-єдиний російський дипломат усе-таки залишився в залі, бо, мовляв, «російська сторона має звичку слухати своїх опонентів і не залишати їхні виступи зовсім без уваги».

Ці заяви заперечило інше російське агентство «РІА Новості». Воно, так само з посиланням на неназване «дипломатичне джерело», поінформувало, що під час виступу президента України залу залишив тільки один-єдиний член російської делегації – постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін.

За даними цього агентства, решта більшої частини російської делегації залишилася в залі під час виступу Порошенка.

«РІА Новості» також спростувало повідомлення, ніби залу на знак протесту залишав і міністр закордонних справ Росії: Сергій Лавров під час виступу президента України не був у залі, бо вже перебував у кімнаті для наступних промовців, адже він мав виступати відразу після українського керівника, повідомив співрозмовник агентства.

На перше з цих повідомлень відреагував у твітері недавній речник Міністерства закордонних справ України, а віднедавна посол України в Латвії Євген Перебийніс. «А чи не хотіла б російська делегація на знак протесту залишити залу Радбезу ООН, коли там розглядатимуть трибунал по #MH17? Це був би вчинок», – написав він.

Західні агентства взагалі не помітили демаршу російської делегації проти президента України, про який написали російські агентства.

Петро Порошенко, виступаючи в неділю на саміті щодо прийняття Цілей сталого розвитку в рамках сесії Генеральної асамблеї ООН, серед іншого, звернув увагу, що для України здійсненню таких цілей перешкоджає воєнна агресія Росії, яка, за його словами, намагається підірвати демократичний європейський розвиток, обраний українським народом.

«В результаті зрадницької російської анексії українського Криму та агресії на Донбасі тисячі людей були вбиті. Було зруйновано критично важливу інфраструктуру. Україна втратила близько 1/5 свого економічного потенціалу. Воєнні дії Росії проти України збільшили екологічні та епідеміологічні загрози, а також ризики, пов’язані із соціальною ізоляцією… Зовнішня агресія призвела до появи нової форми бідності – раптової чи несподіваної бідності, яка впливає на життя близько 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб в Україні. Кожен день війни на українському Донбасі коштує нам близько 5 мільонів доларів США, які ми могли б вкладати в процес сталого розвитку. І криза внутрішньо переміщених осіб, кількість яких складає 1,5 мільйона, є найбільшою проблемою не тільки України, а й усього регіону», – заявив Порошенко, серед іншого, на саміті в ООН.

Росія руками свого представника Чуркіна раніше зірвала ухвалення резолюції Ради безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу, що мав би розслідувати збиття над окупованою частиною Донбасу лайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, внаслідок якого 17 серпня 2014 року загинули всі 298 людей, що були в літаку, і притягти винних до відповідальності. За найімовірнішу версію вважають збиття літака зі введеного на окуповану частину Донбасу з Росії потужного зенітно-ракетного комплексу «Бук». Росія й підтримувані нею збройні сепаратисти з частини Донбасу заперечують свою причетність до цього і виступають із заявами, що мали б скласти «вину» за трагедію на Україну.