Хто більше втратить від обміну авіасанкціями?

Ілюстративне фото

Якщо Україна запроваджує авіасанкції проти Росії, чому проти Російської залізниці їх не запровадили? – експерт

Київ – Від обміну авіасанкціями між Україною та Росією більше втратять не російські, а українські авіаперевізники. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Олег Устенко, коментуючи запроваджені Києвом обмеження щодо авіакомпаній сусідньої держави через їхні польоти в окупований Крим та «дзеркальну» відповідь Москви. За словами експерта, до бюджету України надходитиме тепер значно менше коштів від авіаперевезень. А кращою економічною відповіддю на військову агресію Росії є справжні реформи і збільшення у підсумку ВВП, вважає Олег Устенко.

Your browser doesn’t support HTML5

Від обміну авіасанкціями між Україною та Росією більше втратять українські авіаперевізники – Устенко

Олег Устенко

– Не забувайте, що коли російські авіалінії літали через нашу територію, то вони сплачували за використання повітряного коридору, до речі, чималі кошти до нашого бюджету. Росіяни достатньо швидко можуть обмежити свій рух територією України через наші транспортні коридори, замінивши їх на білоруські (якщо йдеться про їхній західний напрямок). Але що робити нашим авіакомпаніям, особливо тим, що виконували рейси, скажімо, на Азійсько-Тихоокеанський регіон? Майже всі лінії були прокладені таким чином, що вони йшли через територію Російської Федерації.

– Тобто, Ви переконуєте, що від обміну авіасанкціями між Україною та Росією більше втратять не російські, а українські авіаперевізники?

Якщо для Росії сто мільйонів доларів – це просто крихти, то для нас 50 мільйонів доларів – це значні кошти
Олег Устенко

– Саме так. І якщо там є певні цифри, які, скажімо, зараз висловлюються деякими фахівцями з цього приводу, що Росія втратить, наприклад, більше ста мільйонів доларів, а Україна – 50-60 мільйонів, то не треба порівнювати абсолютні величини. Треба порівнювати відносно до ринку. Скажімо, якщо для Росії сто мільйонів доларів – це просто крихти, то для нас 50 мільйонів доларів (беручи до уваги наше ВВП) – це значні кошти. І взагалі тоді можна йти далі. Якщо Україна запроваджувала санкції проти Росії, чому проти Російської залізниці їх не запровадили?

– Але ж Україна запровадила санкції щодо авіакомпаній Росії через їхні польоти в окупований Крим. Це – одна з реакцій Києва на дії Москви як у Криму, так і на Донбасі. Агресія триває і яка на неї має бути реакція, в тому числі економічна?

– Коли у нас буде ВВП на душу населення не дві тисячі доларів (як очікується за результатами 2015 року), а у сусідній Росії, яка веде з нами війну, ВВП на душу населення буде близько десяти тисяч доларів (тобто, різниця уп’ятеро). І ми могли б здобути більше, якщо не запроваджували б ці обмеження на авіаперельоти (тим більше, що ці обмеження є скоріше певним піаром), а думали глобальніше. Треба було думати на 10 кроків уперед і здійснювати реформи. У першу чергу слід боротися з корупцією.