До посольства України в Сирії щотижня звертаються українці – Джиджора

Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року

«За нашою інформацією, в місцях, які зазнали ударів, наших громадян немає. Разом з тим, на постійному консульському обліку в нашому посольстві перебуває 21 громадянин»

Українські громадяни, які живуть у місцях, куди Росія завдала авіаударів 30 вересня, не зверталися по допомогу до посольства України у Сирії. Про це заявив тимчасовий повірений у справах України у Сирійській Арабській Республіці Володимир Джиджора. Разом з тим, каже він, складно порахувати, скільки ще українців залишається у Сирії. Наразі з тими, про кого знають, намагаються зв’язатись телефоном. Евакуація громадян до України не припиняється.

Your browser doesn’t support HTML5

До посольства України в Сирії щотижня звертаються українці – Джиджора

Ситуація в Сирії загалом не змінилась. Як вона була стабільно напруженою, так і залишилась
Володимир Джиджора

– Ситуація в Сирії загалом не змінилась. Як вона була стабільно напруженою, так і залишилась. Єдине, що збільшилось, – це кількість авіаударів по позиціях опозиції. І за нашою інформацією, ті удари, яких завдала російська авіація, припали на позиції так званої помірної опозиції, які перебувають у Хамі та Хомсі. Тому що на тих територіях, які заявлені для ударів, представників ІДІЛ (угруповання «Ісламська держава» – ред.) немає.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія завдала авіаудари в Сирії. Опозиція стверджує, що не по ісламістах

– Чи звертались до посольства України у Сирії українські громадяни, які постраждали внаслідок авіаударів?

За нашою інформацією, в місцях, які зазнали ударів, наших громадян немає. Разом з тим, на постійному консульському обліку в нашому посольстві перебуває 21 громадянин
Володимир Джиджора

– Станом на вчора і на сьогодні не звертались. За нашою інформацією, в місцях, які зазнали ударів, наших громадян немає. Разом з тим, на постійному консульському обліку в нашому посольстві перебуває 21 громадянин – вони проживають у місті Хомс, дві громадянки проживають у місті Хама і одна громадянка проживає у провінції Хама. Утім, не факт взагалі, що ці громадяни досі перебувають на цих територіях, оскільки було багато хвиль евакуації як масових, так і штучних.

Ми з учорашнього вечора намагаємося зв’язуватися з тими громадянами, з ким у нас є контакти. Поки що жоден із телефонів не відповів
Володимир Джиджора

Ми з учорашнього вечора намагаємося зв’язуватися з тими громадянами, з ким у нас є контакти. Поки що жоден із телефонів не відповів, щоразу ми отримуємо сигнал, що громадяни недоступні. Це, в принципі, свідчить про те, що телефони давно вимкнені, і цих громадян уже немає в Сирії.

– Чи активно останнім часом українці звертались до посольства за допомогою щодо евакуації? І як відомство може допомогти людям в такому випадку?

– Так, звертаються. Практично, щотижня ми маємо декілька звернень. Минулого тижня ми евакуювали сім’ю: маму з трьома малолітніми дітьми, за допомогою Міжнародної організації з міграції – це наш головний контрагент, який нам допомагає і сприяє. А також ми маємо можливість самостійно відправляти людей, якщо в організації немає грошей та логістичних можливостей.

Зараз у нас також є звернення сім’ї, яка приїхала з провінції Ракка – це те (одноіменне – ред.) місто, яке є столицею «Ісламської держави». У родини розбомбили будинок, забрали все майно, вони залишились без нічого.

Зараз ми їх евакуйовуємо. Чоловік залишається тут, адже він громадянин Сирії – його сирійська влада не випускає з держави. А маму, громадянку України, з двома малолітніми дітьми ми евакуюємо у понеділок до Києва.