В Одесі рекордна кількість кандидатів у мери

Ілюстративне фото (©Shutterstock)

Міхеїл Саакашвілі активно агітує одеситів за члена своєї команди Сашу Боровика

Одеса може стати однією із «гарячих точок» за кількістю порушень виборчого законодавства, попереджають у Міністерстві внутрішніх справ. Тут на поcаду міського голови балотуються 42 кандидати. Це значно більше, ніж у інших містах України, зокрема в Києві.

Your browser doesn’t support HTML5

В Одесі рекордна кількість кандидатів у мери

На посаду мера Одеси претендують кілька політичних «важковаговиків»: діючий голова міста Геннадій Труханов, колишній мер Едуард Гурвіц, екс-нардеп Сергій Ківалов, радник голови облдержадміністрації Саша Боровик. Серед інших кількох десятків кандидатів, про яких взагалі нічого невідомо, багато технічних кандидатів, припускають політологи.

Громадські активісти вже повідомляють про порушення. Зокрема, використання адміністративного ресурсу. Наприклад, голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі став «vip-агітатором» для Саші Боровика. За словами Саакашвілі, він просто прагне, щоб ці вибори не перетворилися на звичайну комбінацію грошей, популізму і м’язистих хлопців. Різницю повинні створити нові люди в політиці.

Як пояснює голова одеського обласного осередку Комітету виборців України Анатолій Бойко, голова Одеської ОДА намагається спроектувати власний позитивний імідж на свого радника. І є формати, коли він може агітувати, формально не порушуючи закон.

Пост на особистій сторінці Facebook у неробочий час фактично не порушує закон
Анатолій Бойко

«Кожен випадок його підтримки Боровика треба розглядати окремо. Наприклад, пост на особистій сторінці Facebook у неробочий час фактично не порушує закон. Проте краще було б, аби Саакашвілі дистанціювався від виборчої кампанії, в аспекті участі та підтримки будь-яких політичних суб’єктів», – підсумовує експерт.

Одеса може стати «гарячою точкою» на місцевих виборах - МВС

Політолог Ярослав Католік стверджує, що в Одесі відсутній єдиний кандидат на посаду мера від проєвропейських політичних сил.

Постійно велася боротьба за те, хто буде представляти чиїсь інтереси
Ярослав Католік

«Цей табір ніколи не був єдиним. Постійно велася боротьба за те, хто буде представляти чиїсь інтереси», – говорить він.

Натомість радник міністра внутрішніх справ Іван Стойко заявляє, що Одеса – серед міст які можуть стати «гарячими точками» під час виборів. Правоохоронці у співпраці з громадськими організаціями обіцяють забезпечити громадський порядок та слідкувати за процедурою голосування особливо уважно.