Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Реконструкція з уламків літака під час презентації результатів слідства. Військова авіабаза Гілзе-Реєн поблизу міста Бреда. 13 жовтня 2015 року

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів

Гультен – Літак «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 був збитий саме комплексом «Бук», а Україна у липні минулого року, не зважаючи на небезпеку, не закрила повітряного простору над територією, де велися воєнні дії. Про це на військово-повітряній базі Нідерландів повідомив 13 жовтня голова Ради розслідувань із питань безпеки цієї країни Тьїббе Яустра.

Your browser doesn’t support HTML5

Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра заявив, що завданням його слідчої групи було визначити причину аварії авіалайнера та відповісти на запитання, що відбулося і чого не було зроблено, аби уникнути трагедії.

Your browser doesn’t support HTML5

Нідерландські експерти зібрали збитий «Боїнг» із уламків (відео)


Висновок щодо причини катастрофи однозначний: це не був ні метеорит, ні ракета, випущена з військового літака, як на це вказували представники Росії, зауважив голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів. Біля передньої частини літака стався вибух у повітрі над зоною, де відбувався збройний конфлікт. З огляду на це він зазначив, що Київ, попри те, що там були збиті 16 військових літаків та гелікоптерів, не оголосив закриття повітряного простору.

Тьїббе Яустра, голова нідерландської Ради розслідувань у справах безпеки, оприлюднює звіт. 13 жовтня 2015 року

Однак із версією «ракети з «Бука» не погоджувалася Росія.

«Причиною вибуху літака стала детонація від військової ракети, що розірвалася поруч із ним, – зауважив Тьїббе Яустра. – Не всі представники слідства були згодні з тим, що йдеться саме про ракету з «Бука». У своєму коментарі на наш звіт Росія каже, що неможливо визначити різновид боєголовки».

Російська версія має розбіжності

Водночас тут ми бачимо розбіжності з іншим звітом, представленим цього ж дня виробником російських комплексів «Бук», в якому йдеться вже про саме зенітно-ракетний комплекс їхнього виробництва, однак нібито більш старої модифікації.

Висновки нідерландських слідчих допомогла підтвердити часткова реконструкція «Боїнга» із уламків, привезених із зони падіння. Сліди фарби на і всередині кабіни свідчать, що бойова частина належить саме ракеті з «Бука», мовиться у звіті.

Як і очікувалося, у документі немає вказівок на те, хто саме випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна. Втім, Тьїббе Яустра зауважує, що нідерландські слідчі розслідували можливу траєкторію польоту ракети.

«На нашу вимогу було зроблене моделювання пострілу, – каже він. – Підрахунки свідчать, що ракетна установка стояла у зоні площею 320 квадратних кілометрів на сході України. Цими всіма даними ми поділилися з міжнародною слідчою групою. Так само ми надали їх для моделювання Росії та Україні. Оскільки всі три результати вказують на схожі географічні зони, потрібне більш детальне додаткове розслідування».

Тепер пріоритет – знайти винних – прем’єр Нідерландів

Характерно, що, ознайомившись із результатами звіту, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на прес-конференції заявив, що пріоритетом зараз є «відстеження та переслідування винних» у цій катастрофі. Також він заявляє про уроки трагедії. Зокрема, Рютте вважає, що слід «підвищити прозорість та координацію списків авіапасажирів». Адже ідентифікація тих, що загинули в цій трагедії, тривала надзвичайно довгий час.

Марк Рютте під час прес-конференції. 13 жовтня 2015 року

У звіті також вказується на небажання Росії надати дані своїх радарів. «Російська Федерація не представила своїх радіолокаційних даних, заявивши, що вони не були збережені». Ті дані комбінованого спостереження з радіолокаторів, які були надіслані замість основних (необроблених) даних, не можуть бути перевірені, мовиться у звіті.

Тим часом нідерландський прем’єр-міністр зауважує, що звіт слідчих щодо катастрофи малайзійського «Боїнга» – це «важлива складова частина» кримінального розслідування трагедії, та в цьому контексті закликав Росію забезпечити «повну співпрацю» з нідерландськими слідчими.

Згідно з доповіддю міжнародної дослідницької групи Bellingcat, рейс MH17 «Малайзійських авіаліній» був знищений установкою «Бук» із російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується під Курськом.

Авіалайнер «Боїнг» рейсу МН17 прямував рейсом із Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий поблизу селища Грабове Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера були 298 осіб, усі вони загинули.


На цю ж тему: