Вибори можуть реінкарнувати регіоналів у «мантіях Опоблоку»? (Огляд преси)

Однією із особливостей і небезпекою цих виборів є реінкарнація регіоналів – «День»

Незважаючи на те, що зараз на фронті закріпилося крихке перемир’я, а бойовики почали самі з’ясовувати стосунки між собою, скидати з рахунків факт російської агресії не варто, наголошує газета «День». Однією із особливостей і небезпекою цих виборів є реінкарнація регіоналів і навіть комуністів, тільки вже у «мантіях Опоблоку» та суміжних партій. Підтвердженням цьому є поява проросійських політиків не лише на українських телеекранах, а й у виборчих списках, зазначає газета у статті «Постмайданні вибори. Фінішна пряма».

Рівень взаємної ненависті та боротьби між політичними партіями в останній тиждень виборів сягнув апогею. Слухаючи полум’яні виступи радикалів та очільників ВО «Свобода», дописувач газети «Україна молода» не може збагнути, де насправді триває війна? Чи вороги націоналістів насправді в Москві? І чи варті мандати депутатів районних або навіть обласних рад таких методів ведення виборчої кампанії? Чи допоможе представництво у Київраді, якщо буде зруйнований мир в Україні? Про те, як припинити внутрішню війну, газета розповідає у статті «Мандат розбрату».

Конституційний суд повернувся до розгляду Закону «Про очищення влади». Причина – до КСУ надійшло два подання від Верховного суду України та ще одне – від 47 народних депутатів – із проханням перевірити на конституційність деякі положення люстрацінйого закону. Скасування навіть деяких його положень несе в собі певні небезпеки, попереджає газета «Україна молода». Адже, за твердженням Кабміну, «люстраційну перевірку вже пройшли 150 тисяч осіб, до 785 застосовано положення закону». Ще більш як півтори тисячі, не чекаючи люстрації, написали заяву за власним бажанням. У разі, якщо Конституційний суд підтримає подання депутатів, усі звільнені отримають можливість поновитися на своїх посадах.

Місцеві вибори можуть змінити розклад сил у парламентській коаліції. Як пише газета «Сегодня», все залежатиме від того, які результати покажуть основні політичні сили. З наступного тижня багато політиків вирішуватимуть: грати на нові парламентські вибори на початку наступного року чи продовжувати існувати в рамках нинішньої коаліції. Після виборів може початися процес формування правої опозиції, також варто чекати гучних кадрових перестановок у вищих ешелонах влади. Яких саме, розповідає газета «Сегодня».