Концерт під керівництвом російського диригента-«ватника» Гергієва пікетували у Нью-Йорку

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та Валерій Гергієв. Архівне фото

Активісти закликали бойкотувати виступ Гергієва через підтримку ним анексії Криму

У багатьох містах світу вже два роки гастролі декількох російських зірок супроводжуються акціями протесту. Багато громадян цих країн російського походження або росіяни, які живуть за кордоном, звинувачують артистів у підтримці режиму Путіна і створенні атмосфери ненависті в Росії. Приводом для докорів і закликів до бойкоту слугувало підписання багатьма російськими діячами мистецтва відкритого листа на виправдання анексії Криму. Всесвітньовідомий диригент Валерій Гергієв – один з тих, чий підпис під листом є. Уже не вперше його гастролі зустрічають пікетом у Нью-Йорку.

Your browser doesn’t support HTML5

У Нью-Йорку пікетували виступ російського диригента, який підтримав анексію Криму (відео)


Увечері в п'ятницю шанувальники класичної музики в Нью-Йорку поспішали в Лінкольн-центр. З програмою легендарних балетних партій – від «Жар-птиці» Стравінського до «Чудового мандарина» Бартока – виступав Лондонський симфонічний оркестр.

Якщо і не всі з гостей Лінкольн-центру знали заздалегідь, хто буде стояти за диригентським пультом того вечора, то їм це повідомили безпосередньо перед входом до концертного залу.

Пікетувальники закликали «не грати путінських мелодій». Нью-Йорк, 23 жовтня 2015 року

Вечір видався не по-жовтневому холодним, але дам, що кутаються в шалі і піджаки своїх кавалерів, а також їхніх супутників, які видихали в холодне повітря хмарки пару, зустрічали пікетники з плакатами: «Валерій Гергієв підтримує війну в Україні», «Ганьба підписантам!»

За диригентським пультом Лондонського симфонічного в Нью-Йорку стояв саме маестро Валерій Гергієв, чиї музичні заслуги для десятків жителів і громадян США з певного часу стали не єдиною його характеристикою. Акції проти виступів у Нью-Йорку і взагалі в США російських зірок, які підписали відкритий лист Володимиру Путіну на підтримку анексії Криму, тривають вже другий рік.

Щоправда, зараз, коли новини про Україну практично зникли з екранів і шпальт американських ЗМІ, активістів, які називають себе SignerBusters («Мисливці за підписантами»), значно поменшало, у п'ятницю прийшли тільки дванадцять осіб. Вони вигукували англійською: «Бойкотуйте Гергієва!»

Для деяких це політичний протест, для мене – суто етични
Володимир Давиденко

Ідейний натхненник групи Володимир Давиденко, роздаючи листівки, звертався до людей, що ішли на концерт: «Ось кого ви сьогодні будете слухати». Йому, щоправда, деякі відповідали: «Ми постараємося отримати задоволення без цього вашого неподобства». Але така реакція організатора акції не бентежила: «Наша головна мета – повідомляти світові про ганебні діяння таких «підписантів». Ми їх виловлюємо під час гастролей і знеславлюємо. На щастя, нас підтримують у багатьох містах по всьому світу: в Бордо, в Мюнхені, в різних містах в Канаді. Для деяких це політичний протест, для мене – суто етичний. У нас є певний кодекс поведінки, якого ми намагаємося дотримуватися. Але емоційне напруження дуже високе, особливо коли з «ватником» опиняєшся віч-на-віч».

Гергієв – один з тих, хто створює атмосферу ненависті в Росії щодо найближчих сусідів, підтримуючи мілітаристську політику Путіна

«Гергієв – один з тих, хто створює атмосферу ненависті в Росії щодо найближчих сусідів, підтримуючи мілітаристську політику Путіна», – так пояснив свою присутність на пікеті та свій особистий бойкот іменного концерту один з учасників акції Олексій Потапов.

Ендрю Трупіа – один з тих, хто опинився того вечора у Лінкольн-центрі і застав акцію протесту у розпалі: «Повно акторів, які розмірковують про політику і політиків. А я завжди кажу «Не треба!» Але в цьому випадку так зробив музикант, це – дещо інше. Все-таки не варто нав'язувати особисту думку, вона може бути помилковою, незважаючи на силу ваших переконань».

Кріс і Чарлі зізналися у розмові з Радіо Свобода, що не такі ідейні, щоб через політичні переконання не піти на концерт, яким диригує Гергієв. На думку молодих людей, вчинки геніальних артистів і музикантів і в політиці, і в особистому житті (пригадали режисерів Вуді Аллена та Романа Поланскі) можуть викликати огиду, але потрібно відокремлювати особистість майстра від мистецтва.

Незважаючи на відсутність одностайного розуміння і схвалення їхніх пікетів, «Мисливці за підписантами» не збираються здаватися і припиняти акції. Як сказав Володимир Давиденко: «Підлість з рук спускати не можна!». Акції протесту в Нью-Йорку тривали всі вихідні.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода