Давній опонент Кремля став головним економістом ЄБРР

Сергій Гурієв

Сергій Гурієв вважає, що Росія під проводом Путіна має «недуг»

Шанований російський економіст, який змушений був виїхати з Росії два роки тому через побоювання кримінального переслідування, призначений головним економістом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Сергій Гурієв заступить на посаду в ЄБРР в Лондоні з наступного року.

Європейський банк реконструкції та розвитку, штаб-квартира якого розташована в Лондоні, призначив Сергія Гурієва головним економістом – до нього цю посаду ніколи не посідав росіянин.

Гурієв нині завершує свою викладацьку кар’єру в Парижі і приступить до виконання обов’язків головного економіста Банку в 2016 році.

Гурієву 44 роки, і в коментарі Радіо Свобода він підтвердив своє призначення, сказавши, що це для нього «честь», але відмовився говорити про нову посаду в деталях.

Гурієв раніше був радником нинішнього російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, і до 2013 року був ректором московської Школи нової економіки – приватного університету.

Навесні того ж року Гурієв раптом оголосив, що йде у відставку з ректорської посади і не повернеться до Росії з Парижа, де він тоді читав курс лекцій.


Пізніше в публічній заяві Гурієв сказав, що перебуває під слідством, яке є частиною кримінальної справи проти Михайла Ходорковського, який колись був російським нафтовим магнатом – у 2005 році його кинули в Росії за ґрати за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків та за іншими статтями, що широко сприймалося як переслідування з політичних мотивів.

Нафтова компанія Ходорковського ЮКОС пізніше була знищена, а її активи перебрала державна компанія «Роснефть».

Гурієв також пішов у відставку з посади члена ради директорів державного російського «Ощадбанку» («Сбербанк»), який є найбільшим в країні.

Гурієв применшував причини відмови повернутися до Росії, говорячи в одному зі своїх коментарів, опублікованому в червні 2013 року, що не хотів би, аби його розглядали як символ. Але він також заявив, що Росія під проводом Володимира Путіна страждає від «недугу».

Я не є політичним біженцем. Я залишив Росію через особисті мотиви
Сергій Гурієв

«Я ніколи не був політиком, і Я не є політичним біженцем. Я залишив Росію через особисті мотиви: особисто я хочу залишатися вільним», – написав Гурієв в газеті The New York Times.

З того часу Гурієв переважно залишався осторонь політики – принаймні, публічно. Однак, у травні він у співавторстві написав ще одну статтю, в якій описав методи діяльності нового покоління диктаторів, до яких він долучив Путіна та інших.

«М’які» диктатори зосереджують владу, придушують опозицію, знищують систему балансів і противаг, майже не вдаючись до будь-якого насильства», – написав він в тій самій ​The New York Times​.

Членами ЄБРР є 64 країни, включно зі Сполученими Штатами, Росією, Британією, Німеччиною та іншими. ЄБРР наразі є найбільшим інвестором в українську економіку.

Банк було засновано в 1991 році для допомоги процесам перетворень в пост-комуністичних країнах і переулаштування їхніх економік на вільноринкові рейки.

Минулого року ЄБРР призупинив інвестування в російські проекти через запровадження санкцій Євросоюзу проти Москви за її роль в українському конфлікті.